Ahmet Goktepe
Alo!/V.Zogović
Ahmet Goktepe

Alo!/V.Zogović

Ahmet Goktepe, Foto: Alo!/V.Zogović

Momak na mestu. Prijatan. Voli Srbiju. Nažalost, nezaobilazna tema bila je i ubistvo Marka Ivkovića Jagode, za koje se Ahmet, koga Srbi inače zovu Dušan, izvinio.

- Žao mi je što se to dogodilo. Na početku su u Turskoj novine izveštavale da su navijači Zvezde najpre ubili jednog navijača Galatasaraja, a to su bile gnusne laži. Nisam im poverovao. Tada sam ih sve psovao na društvenim mrežama. Potresao me taj slučaj, baš sam saosećao s porodicom poginulog momka. Marko i ja imamo dosta sličnosti. Isto smo godište, imao je majku, sestru i oca, koji je umro. Zaista tragedija. Mogu da zamislim kako je tim ljudima bilo što su izgubili sina jedinca, brata. Takođe, i ja sam izgubio oca rano, odrastao sam kao jedinac. Moja baka je plakala zbog toga što se dogodilo, potresla se. Dosta sam pričao sa svojim turskim prijateljima i rekao sam im da želim da idem u Srbiju. Oni su me savetovali da ne idem jer situacija tada je bila naelektrisana. Ipak, moji prijatelji Srbi su me ubeđivali da dođem - rekao je Ahmet.

Marko Ivković Jagoda

Alo!/Marko Metlaš

Koreografija "delija" posvećena Marku Ivkoviću Jagodi, Foto: Alo!/Marko Metlaš

On je ipak otišao u Beograd na utakmicu.

- Govorili su: „Ti si naš brat, niko te neće dirati“. Godinu dana kasnije stigao sam u Srbiju i bodrio sam Zvezdu na meču protiv Lokomotive iz Kubanja. Pričao sam sa navijačima Zvezde i shvatio sam da oni nemaju problem s fanovima Fenerbahčea, već samo sa Galatasarajevim. Mislim da Zvezda i Fener mogu da budu prijateljski klubovi, što da ne, dali ste nam dva vrhunska igrača - Gudurića i Kalinića.

Gobelja, Adžić i Jovičić su braća!

- Prošle godine Gobeljić je bio ovde s Lukom Adžićem, unukom Šabana Šaulića. Poznajem i Branka Jovičića. Nisu zahtevni gosti, oni su moja braća. Velika mi je čast što sam ih upoznao - oduševljeno priča momak iz Turske.

Ahmet je objasnio za što ga Srbi zovu Dušan.

- Imam dva imena na turskom jeziku. Drugo ime je Đan (duša na srpskom jeziku, prim. aut.), što je isto kao i Dušan na srpskom. Vidim da svi veliki Srbi nose to ime, kao, na primer, košarkaška legenda Dušan Ivković ili car Dušan Silni, čuvena istorijska ličnost.

Ahmet radi tri godine u hotelu, rođen je u Antaliji i svakog dana se do posla vozi sat vremena. Probao je da studira u Beogradu, ali...

- U Turskoj sam završio školu za servisera klima-uređaja i grejanja. Hteo sam da nastavim studije u Beogradu, pa sam došao kod vas. U početku sam studirao smer za mašinskog inženjera i bilo je mnogo teško, nisam znao srpski, pa sam odustao. Tada sam znao samo engleski jezik, ali sam želeo da naučim neki potpuno novi i drugačiji. Turci uglavnom govore ruski, zbog mnogo turista koji dolaze iz te zemlje, kao i nemački ,zbog naših gastrabajtera. Srpski turisti, nažalost, ne znaju turski.

Ahmet Goktepe

Privatna arhiva

Ahmet Goktepe s drugarom Srbinom navijaju za "orlove", Foto: Privatna arhiva

Volim Bogdana i Tea

- Cenim Bogdanovića, Teodosića koji je neverovatan, Bjelica mi je bio omiljeni igrač. On je vrlo svestran igrač. On je najbolji srpski igrač. Nema potrebe pričati kakav je Obradović trener. Mi, navijači Fenerbahčea, ne volimo recimo Ergina Atamana, koji je sada trener Efesa, a bio je šef struke Galatasaraja, kada se desila ta tragedija - ubistvo Marka Ivkovića. Ataman, kada izgubi uvek kritikuje protivničke ekipe, a Obradović kazni svoje igrače. Obradović, iako je poslao mnoge igrače u NBA, sačuvao je formu Fenerbahčea. Željko je kralj i legenda - objašnjava Ahmet.

Ipak, put u Srbiju mu nije bio uzaludan.

- Rekli su mi, kada si već došao u Srbiju, toliko si se trudio, potrošio mnogo novca, bar nauči jezik. Učio sam srpski i španski paralelno. U to vreme imao sam devojku iz Srbije, a cimer mi je bio iz Doboja. Od kada sam se vratio iz Srbije, trudim se da se družim sa Srbima u Antaliji. Ima ih malo. Jedna žena koja se udata za Turčina, jedna rukometašica i to je sve. Zbog toga, svakog dana čitam novine i časopise. Ponajviše „Alo!“. Simpatišem Crvenu zvezdu, posebno u košarci. Inače, vi Srbi ste nama Turcima idoli kada je o košarki reč, to može svaki moj sunarodnik da potvrdi. Recimo mnogo volim bivšeg kapitena Zvezde Luku Mitrovića, koga i lično poznajem. Kao i Nemanju Dangubića. 

Ahmet je navijao i za Srbiju.

- Gledao sam „orlove“ u „Pioniru“. Ljudi su bili prilično šokirani kada su shvatili da pričam na turskom jeziku i pitali su me kako to da toliko volim Srbiju. Rekao sam im da sam studirao u Beogradu i da sam zavoleo tu zemlju - zaključio je Turčin.