Barselona fudbaleri
EPA-EFE/Alejandro Garcia
Barselona fudbaleri

EPA-EFE/Alejandro Garcia

Barselona fudbaleri, Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Barselona je pred likvidacijom ukoliko uskoro ne skreše troškove za 190 miliona evra!

Sad je sve na igračima, ako ne pristanu na smanjenje plata od 30% bankrot je jedina opcija.

Po radiju "Kadena Kope" Barselonin minus je 820 miliona, a prema ranijim ugovorima do avgusta 2021. mora da se namiri najmanje pola te cifre.

Omča oko vrata je i pozajmica od banke Goldman Saks od 800 miliona koja je planirano da se otplaćuje narednih 20 godina.

Kada se sabere minus bi u jednom trenutku bio veći od 1,6 milijardi evra, a to ni moćna Barselona ne može tako lako da namiri.

- Ako ne bi došlo do dogovora igrača i uprave sve isplate bile bi blokirane. Onda bi se ušlo u stručnu analizu razloga zašto se došlo do bankrota, a zatim bi započeli pregovori oko realizacije svih dugova pod novim uslovima. Barselona bi ubrzo ušla u proces likvidacije i bila primorana da proda sve što ima u svom vlasništvu kako bi se podmirili dugovi prema poveriocima - obelodanio je najcrnji scenario ekonomski stručnjak Ivan Kabeza.

O pozajmici je javno govorio nekadašnji predsednik Barselone Đoan Laporta, koji je od bivše uprave tražio da objasni razloge uzimanja tolike pozajmice.

- Ne znam da li je aranžman već potpisan ili se još samo to čeka, ali čelnici Barse tražili su od Goldman Saksa kredit od 800.000.000 evra, koji će se vraćati u narednih 20 godina. Moraće to da objasne, kao i projekat Espai Barsa (izgradnja najmodernijeg trening centra, još jednog pomoćnog stadiona i totalno renoviranja Kamp Noua uz nadogradnju još jednog sprata, potpunu modernizaciju i postavljanje krova) i prodaju prava na ime stadiona - naveo je Laporta u julu.

PROČITAJTE JOŠ: