Dron
Shutterstock
Dron

Shutterstock

Dron, Foto: Shutterstock

U velikoj akciji tamošnje policije, 8. maja je iza rešetaka završio jedan marokanski državljanin.

Upravo on, nalazi se pod sumnjom da je planirao da izvede teroristički napad na meču između Barselone i madridskog Reala, koristeći dron sa eksplozivom, piše španski list "El Periodico". Srpska publika se seća slične taktike i čuvenog incidenta sa utakmice Srbija - Albanija 14. oktobra 2014. godine. Tada je umesto eksploziva okačena zastava "velike Albanije" kao čin provokacije.

Pozivajući se na izvore iz policije, 33-godišnjak je to rekao na ispitivanju, ali je, navodno, kazao i da je odustao od plana, smatrajući da je, ipak, previše rizičan.

Umesto takvog, sofisticiranog napada, on je odlučio da deluje drugačije i da nožem napadne ispred "Nou kampa". S obzirom na činjenicu da stadion prima nešto manje od sto hiljada gledalaca jasno je šta je sve moglo da se dogodi i kakva tragedija je izbegnuta.

Sudija Hoze Luis Kalaman naredio je da se osumnjičenik zatvori u iščekivanju suđenja pod optužbom da je promovisao Islamsku državu i podstrekivao na terorizam. Španske obaveštajne službe SIGC uhapsile su ga, uz pomoć Generalnog direktorata za teritorijalni nadzor Maroka (DGST) i FBI-ja.

Policija nije saopštila ime uhapšenog, što je i uobičajena procedura u Španiji, jer se za takvo delo ime u javnost iznosi tek kada suđenje počne.

Podsetimo, fudbalsko prvenstvo u Španiji je prekinuto usled pandemije korona virusa, a prema poslednjih informacijama trebalo bi da se nastavi 12. juna.