Endi Robertson (Škotska)
AP/Steve Welsh
Endi Robertson (Škotska)

AP/Steve Welsh

Endi Robertson (Škotska), Foto: AP/Steve Welsh

Ako vas neko čudo nanese u škotsku pokrajinu Damfriz i Galovej, ne propustite da posetite restoran u seocetu Monijaive. Ljubazno će vas, zajedno s bratom, dočekati Nikola Rajović, nama ipak zanimljiviji kao bivši golman. I odličan poznavalac tamošnjeg fudbala.

Ko će na EURO?

 

Rajović je okačio rukavice o klin i posvetio se ugostiteljstvu u zemlji u kojoj je branio za Kilmarnok, Klajd i Kvin of saut, klub koji je ponos pokrajine na jugoistoku Škotske. Ako je neko stručan da za čitaoce „Alo!“ skenira „gajdaše“, rivala „orlova“ u finalu baraža Lige nacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. („Marakana“, 12. novembar, 20.45), onda je to čovek koji se nalazi na izvoru informacija.

- Odmah posle pobede Škotske nad Izraelom u polufinalu baraža čuo sam se sa bivšim saigračem Stefanom Meklaskijem, koji sada igra u Dambartonu. Rekao mi je: „Koliko smo loši napred, protiv Srba je najbolje da igra Vilijam Volas.“ Reč je o vitezu i vođi Škota u ratu za nezavisnost (Mel Gibson ga glumio u filmskom spektaklu „Hrabro srce“), ali ne verujem da bi im i on pomogao - smeška se Nikola.

Nikola Rajović

Privatna arhiva

Nikola Rajović, Foto: Privatna arhiva

Šta Škoti očekuju od utakmice u Beogradu?

- Po onome što sam mogao da pročitam, što čujem na televiziji ili od lokalaca koji dolaze u moj restoran, svi smatraju da smo veliki favoriti. Ostaje, dakle, da to potvrdimo na terenu „Marakane“.

Jedan Robertson je nedovoljan

Kapiten Škotske je levi bek Endru Robertson, zvezda Liverpula.

- Ne može on da napravi veće probleme. Jedno je igrati u timu koji je šampion Premijer lige sa vrhunskim saigračima, a drugo u reprezentaciji u kojoj je odbrana najslabiji deo tima - jasan je Rajović.

Zašto potenciraju da je Srbija favorit?

- Znaju da smo tehnički kvalitetniji zbog Tadića i Sergeja, zvezda koje su poznate ovdašnjoj fudbalskoj javnosti. Mitrović je takođe cenjen, ističu njegove fizičke predispozicije, dobar skok, agresivnost... Vole takav tip napadača.

Imali su određene probleme pred meč sa Izraelom?

- Nisu mogli da računaju na bitne igrače - Tirnija, Armstronga i Kristija. Sad su pozvani, što nama ne ide u prilog - smatra Rajović (27), koji je prve golmanske korake učinio u BSK-u iz Borče.

Ko je njihova najveća snaga?

- Selektor Stiv Klark! Vrhunski stručnjak, koji sjajnim odnosom sa igračima iz njih izvlači maksimum. Ima autoritet. Leži mu posao šefa skromnog tima u kojem stvara takvu atmosferu da svaki igrač ceni i poštuje žrtvovanje i trud saigrača.

Šta je u tome za nas dobro?

- Nije dugo selektor i treba mu vremena da sredi bitne stvari. To su nesigurnost s loptom u nogama i izostanak završnog pasa. Klark je sa prosečnim timom postigao neočekivano dobar rezultat, angažovan je da donese pomak, ali je baraž za EP rano došao.

Koje su najveće slabosti škotske selekcije?

- U napadu su igrači skromnih mogućnosti. Dajks i Šenklend su do pre samo dve godine igrali za timove nivoa Prve lige Srbije. Neverovatno zvuči to da su reprezentativci.

Makgregor moguće iznenađenje

Kolin Makgregor, vezista Seltika, figurira kao potencijalno iznenađenje, smatra Rajović.

- Baš je nezgodan. Može da igra u sredini, ali i kao krilo. Hitar je, dobar na pas u prostor, jedino nema kontinuitet - smatra Rajović.

Ko predstavlja najveću opasnost?

- Frejzer (Njukasl) jednim potezom ili sprintom može da reši utakmicu. Mekgin (Aston Vila) igra u odličnoj formi, dok je Džek (Rendžers) tip sličan Zdravku Kuzmanoviću. Kvartet na sredini upotpunjuje Mektomini iz Mančester junajteda, koji igra sa Nemanjom Matićem i podseća na njega.

Njihova odbrana?

- Igraju momci iz domaćih, ali ne i najboljih klubova. Krupni su, solidni u skoku, međutim, imaju malo iskustva u čuvanju ozbiljnijih navalnih igrača.

Suma sumarum?

- Srbija je apsolutni favorit, ali mislim da će utakmica biti veliki test našeg karaktera - poručuje iz Škotske za naš list Nikola Rajović.

PROČITAJTE JOŠ: