Sin legendarnog kineskog golgetera trese mreže u Srbiji!

M. Topalović | sport 2020-06-02 19:39:17 2020-06-02 19:39:17

Runze Hao, novi adut niškog Radničkog, naslednik je najboljeg strelca u istoriji reprezentacije najmnogoljudnije zemlje

EPA/Chen hui

Među milion Kineza čije ime ili prezime glasi Hao u Srbiji bi slavu mogao da stekne Runze Hao (23). Već se istakao u dresu Radničkog golom koji je Nišlijama doneo bod, sa igračem manje, u Kruševcu.

Hao, koji je rođen u Dalijanu, ima izražene fudbalske korene. Njegov otac Hao Handong (50) najbolji je strelac selekcije Kine sa 41 golom na 107 utakmica. Predvodio je napad klubova Baji (48/19) i Dalijana (130/78), u kome je bio trener. Kao fudbalera formirao ga je Milorad Kosanović, koji je kormilareći Dalijanom ostvario briljantne rezultate. Igrom sudbine i Runzea trenira čovek koji ima veze sa Vojvodinom - Radoslav Batak.

Kakve su vaše impresije o ovom momku?

- Radnički sam preuzeo 25. februara, odmah po povratku iz Tajlanda, tako da nisam imao pravu predstavu o svim igračima. Malo pre mene stigao je Runze, koji je povremeno igrao u Hrvatskoj (Lokomotiva), Španiji i Portugalu. Odmah sam kod njega primetio da je poslušan, ima radne navike i ostale karakteristike koje odlikuju Kineze. Zbog toga se i našao u sastavu za meč protiv Napretka - analizira Batak za „Alo!“ kineskog fudbalera.

Čini se da će biti vaš tajni adut?

- Iskreno, muka nas je naterala da u Kruševcu ukažemo šansu Runzeu. Ostali smo bez isključenog štopera Maslaća, a Kinez, za razliku od oca, ima sjajne predispozicije za defanzivnu igru. Prirodno je da od njega očekujem sve bolje partije kako vreme bude odmicalo.

Devojka smanjuje napetost

Runze Hao tek treba da se dokaže i zablista, a ima i veliku podršku.

- Živi sa devojkom i sigurno je to jedan od razloga što nije napet i izgubljen u stranom svetu. Veoma je komunikativan, igrači ga obožavaju i rado se sa njima druže - kaže Batak.

Bio je dobar u odbrani, a postigao je i vredan pogodak?

- Gubili smo i morali da igramo na sve ili ništa. Momak je impresivno odigrao kolektivnu fazu odbrane, a posrećilo mu se da u poslednjim trenucima pogodi mrežu. Neka vrsta nagrade nama za hrabrost da mu ukažemo šansu za pošten odnos.

Kako se sporazumevate?

- Inteligentan momak koji je dosta putovao, nije mu strano da uči jezike. Perfektno govori engleski, što olakšava posao nama iz stručnog štaba, ali i saigračima. Zaista je veliki profesionalac. Potrudio se da nauči osnovne srpske reči koje se koriste u igri kako bi se lakše snalazio i kapirao dogovore.

Expand player
Pogledajte više