Beloruski fudbal
Youtube printscreen
Beloruski fudbal

Youtube printscreen

Beloruski fudbal, Foto: Youtube printscreen

Beloruski fudbal je očigledno imun na pandemiju korona virusa s obzirom na to da je tamošnja liga jedina liga u kojoj se lopta i dalje kotrlja, i to uz prisustvo navijača, što je za sve bilo veliko iznenađenje. Podsetimo, sport je stao u celom svetu i u većini zemalja su zabranjena bilo kakva okupljanja.

Ne i na beloruskim stadionima gde je tokom vikenda viđen veliki broj ljudi. A zašto je to tako, pokušao je da objasni prvi čovek tamošnjeg fudbala Vladimir Bazanov.
"Zašto ne bismo igrali? Situacija nije kritična i zato smo odlučili da nastavimo u najnormalnijem ritmu. Video sam da su u Evropi igrali pred praznim tribinama, to je glupost. Hiljade njih dolaze pred stadion i koji je smisao da se igra pred praznim tribinama", rekao je Bazanov.

Ronaldo i Mesi

Tanjug Francisco Seco

Ronaldo i Mesi, Foto: Tanjug Francisco Seco

Legenda beloruskog fudbala Aleksandar Hleb, bivši fudbaler Arsenala i Barselone, uprkos tome što novi virus nije zaobišao ni ovu istočnoevropsku državu, ima plan.

"Ceo svet sada gleda mečeve beloruske lige. Svi su kraj televizora i gledaju nas. Kada je NHL suspendovao takmičenje, mnogo hokejaša je otišlo u Rusiju da igra. Možda bi Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo mogli da dođu u Belorusiju. Ovo je jedino zemlja u Evropi gde možete da igrate fudbal. Belorusi bi bili srećni", rekao je Hleb za britanski "San".

Predsednik Belorusije Lukašenko je rekao da će se Premijer liga igrati sve dok je koronavirus pod kontrolom.

Lukašenko

Tanjug

Lukašenko, Foto: Tanjug

I mi u Srbiji imamo priliku da pratimo sada već tu čuvenu belorusku ligu i prvi utisak većine gledalaca jeste koliko su im stadioni neuglednog dojma, koliko sve to amaterski deluje.

Stadioni u Superligi Srbije zaista podsećaju na Vembli kada se uporede sa onima iz beloruskog najkvalitetnijeg takmičenja, često se to ne može nazvati ni stadionima, više fudbalski blago uređenim livadama. Što je još gore, neki tereni zaista nisu odmakli od seoske lige budući da imaju uvale i izbočine, kao da je bilo preteško naći ravno parče zemlje da se organizuje prvoligaški fudbal.

U svakom slučaju, sve to deluje čak simpatično i cela Evropa se nada da će moći da prati barem taj beloruski fudbal dok nam se ne vrate najjača klupska takmičenja. Sve je ovo pod uslovom da ih ne stigne korona, a svakako se nadamo da neće.

Što se tiče tabele, jedno kolo je već odigrano i favoriti Dinamo Brest i Bate Borisov nisu uspeli da savladaju svoje protivnike, Bate je čak poražen rezultatom 3:1 od Energetika. Bate je inače i ekipa sa najviše titula u beloruskom šampionatu (15), dok je upravo ekipa iz Bresta aktuelni prvak. Oni su prošle godine osvojili prvo mesto na tabeli i to im je debitantska titula u istoriji. U ligi inače ima 16 ekipa.

Kada govorimo o susretima srpskim i beloruskih klubova, verovatno najveće traume imaju "Grobari" i verovatno se jako dobro sećaju dvomeča Partizana i Bate Borisova 2015. godine. Crno-beli su tada stigli do poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je protivnički tim prošao dalje, i to zbog gola u gostima. Crvena zvezda je takođe igrala sa istom ekipom, ali u grupnoj fazi Lige Evrope dve godine kasnije i u dve utakmice su bila dva remija.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо