Ukinuta Liga šampiona kakvu znamo, novi sistem takmičenja je razočarao sve iskrene ljubitelje fudbala

Alo.rs/I. S. | sport 2021-04-16 14:13:39 2021-04-16 14:13:39

Evropska kuća fudbala je na sve načina pokušavala da izbegne ovo, ali na kraju je pobedio "zakon jačeg".

Tanjug/AP

Liga šampiona kakvu znamo skoro 20 godina odlazi u istoriju. Izvršni odbor UEFA će sledeće nedelje i zvanično odobriti potpuno novi način takmičenja u Ligi šampiona, a najveća promena je ukidanje grupne faze i povećanje broja učesnika sa 32 na 36 klubova. Novi sistem takmičenja počeće da se primenjuje od sezone 2024/2025 i biće oročen na minimalno četiri sezone.

Svi učesnici bi na žrebu bili podeljeni u četiri "divizije" sa po devet klubova, po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet "kod kuće" i u gostima. Primera rad, najjači klubovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg "šešira", a dva protiv onih iz najslabijeg.

Kad je u pitanju popunjavanje Lige šampiona, još uvek ništa nije zvanično, ali se očekuje da šest mesta bude dodeljeno kroz kvalifikacije, a da u 32 sigurna učesnika bude 20 iz pet najjačih liga, po pet iz Nemačke, Španije, Engleske i Italije, plus tri iz Francuske, kao i šampioni država od šestog do 12. mesta na UEFA rang listi. Preostalih šest mesta bi bili podeljeni slično kao i do sad, po tri za šampione od 13. do 56. mesta UEFA rang liste, a tri za vicešampione liga koje su od 6. do 12. mesta na rang listi. Sve ovo još nije zvanično, a postaće kad UEFA saopšti u ponedeljak da je sve dogovoreno. 

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom. Kad se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu - ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko se seli u nokaut fazu Lige Evrope.

Očekuje se da će promena sistema u Ligi šampiona lančano uticati i na promene u Ligi Evrope i Ligi Konferencija, ali će se više o tome znati do kraja godine. 

Expand player
Pogledajte više