Rusi se dopinguju pivom i ćevapima

V. Zogović | sport 2017-03-24 22:54:50 2017-03-24 22:54:50

Bašte beogradskih kafića bile su juče prepune gostiju iz Rusije. Navijači moskovskog Spartaka uz rakiju, pivo i ćevape obavljaju poslednje pripreme pred večerašnji (18) fudbalski spektakl na „Marakani”.

Oliver Bunić

Pred prijateljsku utakmicu sa Crvenom zvezdom, nasmejane „baćuške” nas uveravaju da će ih na stadionu biti čak 5.000! Mnogi od njih su u srpskoj prestonici već nedelju dana i u razgovoru za „Alo!” poručuju: „Ovde se osećamo kao kod kuće i ne idemo dok ne potrošimo sve pare“.

„Delije” su sa navijačima Spartaka u bratskim odnosima skoro dve decenije, širom Evrope sprovode zajedničke akcije, a moskovski navijači na svojoj tribini skoro uvek drže transparent „Kosovo je Srbija”.

U Skadarliji nalećemo na miroljubive likove - Zenju, Pavela, Denisa, Danjila i Fedora. Zovu nas na piće i časicu razgovora...

- Srbija je bratska zemlja, znamo koliko nas cenite, ništa manje ne poštujemo ni mi vaš narod. Prevalili smo više od 2.000 kilometara kako bismo se družili i učvrstili bratske odnose. Četvrti put smo u Beogradu. Roštilj i rakija u Srbiji su izvrsni, devojke takođe. Na dan košarkaške utakmice Zvezda-Olimpijakos sreli smo i grčke navijače, ali nam oni nisu baš dragi kao Srbi. U Rusiji ne podnosimo simpatizere Zenita i CSKA. Atmosfera na utakmicama Crvene zvezde je neverovatna, jedna od najboljih u Evropi. Mi nismo ekipa za tuču, volimo klub i podržavamo ga uglavnom na domaćim utakmicama - kaže Fedor.

U šetnji gradom srećemo i mnogo ozbiljnije navijačke likove. Pripadnici Spartakove navijačke grupe „škola”, nabildovani momci od glave do pete, nisu preterano raspoloženi za priču i slikanje. Neki od njih su se „proslavili” na Evropskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine tokom brutalne tuče sa engleskim huliganima. Jedno je sigurno, u Beogradu će sa „delijama” pokušati da naprave atmosferu za nezaborav.
Do tada, iz Knez Mihailove grmi pesma navijača iz Moskve: „Nas i Srba 300 miliona” i „Srbi i Rusi, braća zauvek”.

Expand player
Pogledajte više