Vardi
AP Kirsty Wigglesworth
Sautempton - Lester

AP Alastair Grant

Sautempton - Lester, Foto: AP Alastair Grant

Fudbaleri Lester sitija posle 11. kola Premijer lige imaju više bodova nego što su ih imali u novembru mesecu šampionske 2015/16 sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Četa Brendona Rodžersa nastavlja da oduševljava sve fudbalske fanatike, sjajna igra, rekordi i 23 osvojena boda raduje sve navijače "lisica"!

2018. godine Lester je zadesila velika tragedija pošto je tadašnnji vlasnik tog kluba Višaj Šrivadanaprabha poginuo u jezivom padu helikoptera!

Pre toga Ranijeri je samo sezonu posle istorijskog uspeha dobio otkaz, pa su mnogi otpisali "lisice" čak i u drugu ligu!

Od tima koji je pre tri godine šokirao svet i osvojio prvu titulu prvaka Engleske, ostala su samo dvojica koji su i dalje važne karike – golman i napadač, Kasper Šmajhel i Džejmi Vardi.

Šmajhel i Vardi

AP Photo/Rui Vieira)

Šmajhel i Vardi, Foto: AP Photo/Rui Vieira)

Pored njih dvojice tu su i kapiten Ves Morgan i Danijel Amarti  koji su uglavnom van protokola, dok Mark Olbrajton i Kristijan Fuks mečeve provode na klupi za rezerve. 

Dvojica najboljih igrača su napustili Lester,  Ngolo Kante i Rijad Mahrez.

Igra Lestera u šampionskoj sezoni se zasnivala na čvrstoj igri, borbenosti, disciplini, dugim loptama i kontranapadima, što se na kraju ispostavilo dobitnom kombinacijom!

"Ova ekipa deluje mnogo fluidnije i ima mnogo više napadački orijentisanih igrača u timu. Lester iz 2016. je bilo teško pobediti, branili su se sa niskim blokom, dozvoljavali su ubačaje u kazneni prostor, pošto su imali dva ogromna štopera (Hut i Morgan) koji su "čistili" sve što dolazi pred gol. Takođe, imali su i dva igrača svetske klase, Kantea i Mahreza. Današnja ekipa Lestera ima mlade, atletske igrače. Ako moraju, oni mogu dobro da se brane i igraju na kontru protiv jačih timova. Ali isto tako mogu držati loptu u svom posedu i u potpunosti kontrolisati igru kada je na drugoj strani slabija ekipa", navodi se u analizi BBC.

BRendan Rodžers

AP Photo/Alastair Grant)

BRendan Rodžers, Foto: AP Photo/Alastair Grant)

Sadašnja ekipa Brendona Rodžersa igra mnogo raznovrsnije nego lani, kontrolišu loptu, imaju posed, više napadaju, a i statistika je na njegovoj strani.

Ranijeri je sa svojom ekipom u prvih 11 kola "sakupio" 22 boda, uz gol-razliku 23:19, dok je "današnji" Lester uspešniji sa 23 osvojena boda, 27 postignutih, odnosno osam primljenih golova. 

Odbrana Lestera je bolja nego ikad, uz Šefild junajted ona je najbolja u ligi, a samo je napad šampiona Mančester sitija efikasniji!

Brendon je pojačao Lester u februaru ove godine kada je smenio Kloda Puela! Posle svake utakmice mogao je da se vidi napredak! Lester je završio u gornjoj polovini tabele, a u letnjem prelaznom roku uloženo je oko 100.000.000 funti u jačanje ekipe.

U klub su stigli Ajose Peres (Njukasl, 30 miliona), Denis Praet (Sampdorija, 19 miliona), Džejms Ostin (6 miliona), dok je ugovor Jurija Tilemansa iz Monaka otkupljen za oko 40.000.000 funti.

Partizan - Mančester junajted

AP Photo/Darko Vojinovic

Partizan - Mančester junajted, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Klub su napustila i neka dobro poznata imena poput Šinđija Okazakija, Endija Kinga, Denija Simpsona Rašida Gezala, odnosno Islama Slimanija, ali svakako je najznačajniji odlazak je bio Megvajerov koji je otišao u Junajted za  78.000.000 funti!

Vardi je na 11 utakmica postigao 10 golova, iako su mnogi otpisali 32-godišnjeg napadača, on je dokazao da može da ponovi sezonu kakvu je imao sa Ranijerijem!

"Najveći problem za Lester bila bi povreda Vardija. Da, Peres može da igra u špicu, ali Vardi je talija", navodi se u analizi BBC. 

Može li Lester da ponovi čudo?

 

Iako Lester igra odlično, ovog puta ne mogu da igraju na kartu iznenađenja, pogotovo zato što su Mančester siti i Liverpul znatno jači u odnosu na pre tri godine, svakako da bi "lisice" bile zadovoljne i učešćem u Ligi šampiona!

Sledeća naredna prepreka je Arsenal, a već zaustaju za Liverpulom osam, a za Sitijem dva poena!

BONUS VIDEO

Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!