Robert Prosinečki
Alo/D. Briza
Robert Prosinečki

Alo/D. Briza

Robert Prosinečki, Foto: Alo/D. Briza

Robert Prosinečki je u intervjuu za madridski "As" pričao o igračkoj karijeri u Španiji gdje je proveo šest sezona.

Hrvatski as je igrao za Real Madrid, Ovijedo, Barselonu i Sevilju, nakon sjajne karijere u Crvenoj zvezdi, sa kojom je 1991. godine osvojio Kup šampiona.

"Ta se ekipa Zvezde trenirala i usavršavala četiri godine. Ta jugoslavenska liga bila je vrlo jaka, jer nismo mogli da igramo u inostranstvu do 25. godine. Nije bilo stranaca i to je bila sigurno najbolja generacija u bivšoj Jugoslaviji. Dostigli smo toliki nivo, ne samo zbog toga što smo osvojili Ligu šampiona nego i zato što su neki od tih igrača kasnije imali uspehe u velikim evropskim ekipama."

Špance je zanimalo što bi bilo s reprezentacijom Jugoslavije da nije došlo do rata.

"Teško je znati, ali reprezentacija Jugoslavije, da je ostala okupu, borila bi se za evropske i svetske titule".

Prosinečki je u Real Madrid otišao kao prvak Evrope nakon raspada Jugoslavije.

"Možda mi je to bio pritisak, ali već sam igrao za sjajan klub kao što je Crvena zvezda. Uvek je to bilo s punim stadionom, u Ligi šampiona i moćnoj jugoslovenskoj ligi. Ekipa je druga priča. Počeci su bili dobri, ali kasnije s povredama je došao pritisak, pa je u medijima rečeno da sam napravljen od stakla. To je uticalo na mene. Bio sam mlad. Mislim da bi sve bilo drugačije kada bi moglo da se ponovi”, rekao je, ali i naglasio da ne žali što je otišao u Real:

"Nikada. Uvek se mogu pohvaliti da sam igrao za tri vrhunska kluba – Zvezdu, Real i Barcelonu."

Spomenuo je i 1998. godinu kada je Hrvatska na debitantskom Mundijalu u Francuskoj osvojila bronzu.

"Mislim da je ta generacija igrača u Hrvatskoj bila zrela za zlato. Bili smo treći u Francuskoj, to je veliki uspeh, ali uvek ćemo imati na umu da smo mogli da budemo prvaci.”