izgradnja stadiona u Kataru
AP/Peter Josek
izgradnja stadiona u Kataru

AP/Peter Josek

izgradnja stadiona u Kataru, Foto: AP/Peter Josek

Rabljenje radnika koji grade stadione za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru je odavno poznata stvar, ali verovatno je mnogima teško i da zamisle koliko su užasni uslovi života tim ljudima i koliko je bezizlazna situacija. Britanci nisu poznati po velikom saosećanju prema narodima koji nisu, je li, britanski, ali ovog puta je u "Independentu" osvanula pričica o jednom naizgled "izmišljenom liku", pričica koja govori na koji način se "regrutuju" građevinci za Mondijal. Setite se toga kada budete gledali utakmice za par godina.

"Zovete se Sumon i živite u malom selu u ruralnom Bangladešu. Jednog dana posetiće vas slučajno poznanik kojeg poznajete od detinjstva, a koji ima priliku. Želi da te vrbuje za kancelarijski posao, zna da si uvek bio vedar i ambiciozan i želi te. On će se pobrinuti za sve: papirologiju, pasoš, medicinu, prevoz. Čak će vam poslužiti i kao referenca ako vam treba kredit iz banke. Obećana plata - 400 američkih dolara mesečno - to je bukvalno više novca nego što ste videli u životu.

Čuli ste priče, dešavaju se prevare. Ali ovo je stari prijatelj. Vaša deca idu zajedno u školu. Radi za lokalnu upravu. Želi da pomogne. Novi početak, finansijska sigurnost, bolja budućnost vaše porodice. Pored toga, šta je alternativa? Ostati u selu i polako se stariti?

Znači potpisujete. Plaća se mala naknada za vrbovanje, plus troškovi vašeg orijentacionog seminara, lekarskog pregleda, osiguranja. Prodajete malo zemlje, ispraznite ušteđevinu, oslanjate se na svoju široku porodicu radi podrške, a ostatak pozajmljujete i očekujete da ćete isplatiti od budućih zarada. To je veliki korak koji menja život, ali uz svoju zgodnu platu, smatrate da ćete biti u stanju da se rešite i počnete da šaljete novac kući u roku od nekoliko meseci. To radite tako da vaša deca to neće morati.

Avaj, kada sletiš u Dohu, ciljevi se blago pomeraju. To baš postaje očigledno kada vam uruče kacigu i debelu jaknu i kažu da se sledećeg jutra pojavite na gradilištu u 6 sati. Ne radite kao činovnik u kancelariji, gradite fudbalski stadion. Nisu baš sigurni ko vam je rekao mesečnu cifru od 400 dolara, ali u stvari će to biti 200, vi plaćate troškove. Naknada za vrbovanje ne iznosi 200 dolara kako ste se složili, već 2000 dolara plus troškovi leta za Katar. Vaš novi pasoš je zaplenjen. Ne možete napustiti posao. Ne možete napustiti zemlju. I pre nego što se čak prijavite za svoju prvu smenu, dugujete svom poslodavcu ekvivalent dve plate.

izgradnja stadiona u Kataru

AP/Peter Josek

izgradnja stadiona u Kataru, Foto: AP/Peter Josek

I tako iznenada, pali ste u zbunjujući svet otuđenja i eksploatacije, duge sate i probijajući napor u vrućini. Dvanaest sati dnevno, šest dana nedeljno. Noću spavate na prljavom krevetu. Barem vam plate budu isplaćene na vreme. Vi ste jedan od srećnika. Razgovarajući sa drugim radnicima migrantima u jednom od mnogih improvizovanih kampova smeštenih po periferiji Dohe, pronalazite druge koji zadržavaju novac u trajanju od dva, tri, ponekad čak i šest meseci.

Ako pokušate da posetite neki trgovački centar retkim slobodnim danom, čuvar koji će izgledati strogo reći će vam da je ovo „porodična zona“ i ispratiti vas do prostorija. Zaista, uopšte niste zaposleni, već zaposleni radnik. I stvarno, ne gradiš fudbalski stadion. Gradiš mauzolej.

Bez sumnje ste svesni, da li će se putem kampanje nezavisnih medija protiv modernog ropstva desiti da Svetski kup 2022. bude loša stvar. Buja negativne štampe koja je zahvatila pobedničku ponudu Katara u poslednjih sedam godina to je i osigurala. Ipak, istovremeno, neumoljiva depresivna vest koja dolazi iz ove zemlje je sve razbesnela. Rezultat je da koliko god loše mislili o mestu za Svetski kup 2022, verovatno je da je još gore od toga.

Nedostatak opipljivih, prepoznatljivih ljudskih lica koji bi mogli potvrditi priču je još jedan faktor. Zato je izmišljen Sumon. On kao takav ne postoji. Ali nažalost, Sumon zapravo postoji, i to postoji oko 2,3 miliona Sumona. Njihova priča dogodila se juče, dešava se danas i ponovo sutra."