Feliks Brih
AP/Victor Caivano
Feliks Brih

AP/Victor Caivano

Feliks Brih, Foto: AP/Victor Caivano

Osim po tituli Francuske, Svetsko prvenstvo iz 2018. godine, ostaće najviše upamćeno i po spornoj odluci nemačkog sudije Feliksa Briha na meču između Srbije i Švajcarske!

Da li vas još uvek boli poraz od Švajcarske?

 

Iz UEFA i FIFA su tada priznali da je Srbija oštećena i da je faul nad Mitrovićem za najstrožu kaznu postojao, a za Briha se pričalo da je odbio poziv iz VAR sobe da pogleda snimak.

Tri godine kasnije, na jednom renomiranom sudijskom blogu pojavili su se audio snimci iz VAR kabina sa nekoliko mečeva na Mundijalu, a među njima su i razgovori Feliksa Cvajera i Bastijana Dankerta koji su bili u kabini tokom meča Srbije i Švajcarske.

Cvajer i Dankert se nisu javljali upravo zbog toga što nisu imali "čistu i jasnu intervenciju", da bi se tokom audio razgovora došlo do zaključka da bi se Brih naljutio na njih da su se oglasili iz kabine.

U nastavku vam donosimo transkript razgovora:

Cvajer: Pazim na loptu!

Dankert: Dva momka su pored Mitrovića (trenutak incidenta)

Dankert: Šta on to radi? (mislio je na Briha)

Cvajer: Šta je svirao, šta je svirao?

Dankert: Svira ofanzivan faul!

Cvajer: Pogledaj to lepo i polako (misleći na snimak), Iz drugog pravca. Dakle, gore desno.

Cvajer: Šta je ovo? Da, okej. Ako to on radi ovako, onda šta bih ja trebalo da radim?

Dankert: Iza gola!

Cvajer: Da, ali...

Dankert: Obojica se drže. Sve je u redu, mi ne intervenišemo.

Dankert: Šta želiš tamo da radiš, Feliks? (retoričko pitanje VAR sudije)

Cvajer: Ne možemo ništa da uradimo. Poludeće ("Er dreht durch" - misli se na to da bi Brih bio ljut na kolege iz VAR sobe da su ga zvali).

Takođe, u analizi razgovora dvojce sudija došlo se do zaključka da je Cvajer tokom analize situacije na terenu gestikulirao da je svestan da bi to mogao da bude penal. Međutim, intervencija je navodno izostala zbog "šire slike" incidenta.