fudbalska lopta smrt
Alo/Marko Metlaš
fudbalska lopta smrt

Alo/Marko Metlaš

fudbalska lopta smrt, Foto: Alo/Marko Metlaš

Tužna vest stiže iz grada na Neretvi - u Mostaru je u 82. godini umro nekadašnji fudbaler Veleža Nusret Čerkić - Dajdža, čovek koji za života stekao status legende, ne samo u rodnom gradu, već i širom bivše Jugoslavije. Čerkić je bio legendarno desno krilo Veleža 60-tih. U periodu od 1959. do 1969. godine odigrao je 150 prvenstvenih utakmica za voljeni klub.

Igrao je i u slavnoj generaciji FK Sarajeva, ali i za belgijski Gent. Novinari savremenici su tvrdili da je imao najjači udarac u Jugoslaviji, zbog čega su ga prozvali "Bombarderom". S timom "Rođenih" redovno je davao  golove Crvenoj zvezdi, Partizanu, Hajduku i Dinamu. Zbog njegovog gola u poslednjoj sekundi utakmice 1962. godine, Zvezda je izgubila šampionsku titulu, zbog čega im je Partizan poslao 1.000 čestitki, jer su oni u toj sezoni, zahvaljujući Zvezdinom porazu, odneli titulu prvaka bivše Jugoslavije, pisao je svojevremeno "Avazov Sport".

U Veležu je igrao do 1964. godine, a potom je otišao u FK Sarajevo, gde je igrao jednu sezonu. Iz Sarajeva se ponovo vratio u matični klub Velež, gde je nastupao do 1967, kad je otišao u Gent. Po povratku iz Belgije još je kratko nastupao za matični klub, a potom se oprostio od aktivnog igranja. Ali, do kraja života je ostao vezan za Velež i fudbal. 

 Osim po uspešnoj karijeri, Čerkića će ljudi pamtiti kao velikog veseljaka i odličnog pevača. Glas po kojem se pročuo, nasledio je od majke Fatke. Za PGP je snimio i gramofonsku ploču divnih sevdalinki.

Neka mu je laka crna zemlja!

Tagovi