večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Vladimir Stojković
Alo/Marko Metlaš
večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Vladimir Stojković

Alo/Marko Metlaš

večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Vladimir Stojković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Crvena zvezda je osvajanjem treće uzastopne titule prvakla države obezbedila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona koje će ove godine, zbog pandemije koronavirusa, izgledati potpuno drugačije nego u prethodnim sezonama. Igraće se četiri kola kvalifikacija, ali samo će plej-of biti dvomeč, ostalo će sve biti nokaut mečevi. U ovakvom sistemu, žreb i sreća mogu da budu presudni. Zvezda je umela da bude miljenik sreće, ali i da dobije najteže moguće rivale, a kako će biti ovog puta, znaće se u avgustu. 

U ovom trenutku je realno da izabranici Dejana Stankovića počnu kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola, ali takav rasplet ne bi značio i da je posao na putu ka elitnom evropskom takmičenju posebno olakšan. Sve do 8. avgusta i revanša osmine finala aktuelnog izdanja Lige šampiona, Juventus – Lion i Barselona – Napoli, neće biti poznato da li će Zvezda imati evropski start u prvom ili drugom kolu, u praksi hoće li na teren 18. ili 25. avgusta.

Liga Evrope gotovo izvesna

Crvenoj zvezdi je gotovo zagarantovan plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ukoliko ne uspe da se domogne Lige šampiona. Ukoliko ispadne u plej-ofu, Zvezda ide direktno u grupe Lige Evrope. Ukoliko ispadne u trećem kolu kvalifikacija, igraće plej-of za Ligu Evrope. Ukoliko ispadne u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, što se gotovo izvesno neće desiti, Zvezda će morati da odigra dva kola kvalifikacija za Ligu Evrope. 

Nekoliko evropskih klubova, poput Crvene zvezde, gledaće ka ishodima tih mečeva, u slučaju prolaska Juventusa i Barselone imaće kasniji start. Najviše se to odnosi na Ajaks, koji bi izbegao kvalifikacije i direktno se plasirao u grupnu fazu. U istom raspletu, Dinamo Zagreb bi krenuo od trećeg kola kvalifikacija. U svakoj varijanti, Salcburg će se uključiti od plej-of faze, kao klub sa najvećim koeficijentom.

Ukoliko Crvena zvezda startuje od drugog kola, protivnika i mesto odigravanja utakmice saznaće 10. avgusta. Meč bi se, po osnovnom planu održao 15 dana kasnije. Među potencijalnih deset protivnika u drugom kolu, jedan se izdvaja kao apsolutno nepoželjan Kluž, pogotovo ako bi se meč igrao u Rumuniji. Prethodno bi, međutim, aktuelni lider rumunskog prvenstva trebalo da odbrani minimalnu prednost u odnosu na Univerzitatea Krajovu. Činilo se da će ekipa trenera Dana Petreskua sve da završi krajem juna, ali poražena je na domaćem terenu od najbližeg pratioca.

Kao nezgodni rivali za nivo drugog kola kvalifikacija nameću se ubedljivo najbolji slovački tim Slovan iz Bratislave, dvostruki uzastopni šampion Mađarske Ferencvaroš, kiparski prvak Omonija, pa i stari Zvezdin poznanik Suduva. Litvanski šampion konstantno ide uzlaznom linijom i ukoliko bi se igrala jedna utakmica u Marijampolju ne bi bilo prijatno...