Luka Milivojević i Feliks Brih
Profimedia
Raka Đurović

Alo!/Vladimir Marković

Raka Đurović, sudijski ekspert, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Tema koju je pokrenuo „Alo!“ o mogućoj teoriji zavere UEFA u baražu Lige nacija na utakmici Norveška-Srbija zaintrigirala je i sudijskog eksperta Raku Đurovića.


- Koga zmija ujede, i guštera se plaši – slikovito pokušava da dočara situaciju Đurović - Srbija ima traume od Mondijala i „slučaja Brih“, pa je logično da budemo na oprezu.

Zvuči neverovatno da bi UEFA mogla, uz sudijske spletke, da nam naudi?

- Uvek postoji minimalna šansa da se to dogodi, a kako se meč bude bližio, strah će biti sve veći. Naročito dok se ne sazna ime arbitra. To su utakmice u kojima odlučuju nijanse, te baš toliku prevagu može da donese sudija. Jednoj ili drugoj strani, a mi se uvek osećamo kao oštećena. Bar kroz istoriju.

Srpski patent

Da li je suđenje rak-rana srpskog fudbala?

- U strahu smo, a pričamo o stvarima koje su srpski patent. Svi smo svedoci kako se naši najtrofejniji klubovi, uz pomoć sudija, iživljavaju na malim kolektivima. Oni diktiraju delegiranje i imaju sudije koje dele pravdu po njihovim notama.

Smatrate da je logično da, pošto je žreb odlučio da se igra eventualni derbi Srbija-Hrvatska, svi strahuju od mogućih zbivanja van terena?

- Ko nam je kriv što se nismo direktno plasirali?! Sada ne bismo imali traume i razmišljanja o temi koju obrađujemo - jasan je Đurović.

- To je sudbina ekipa koje moraju da se vade pa samim tim upadaju u probleme. Želja organizatora je da se po svaku cenu izbegnu incidenti, a ako mogu da se dogode, sigurno su vezani za duel „orlova“ i „šahovničara“. UEFA ima mehanizme da sve predupredi, ali ne pita se samo ona.

Luka Milivojević i Feliks Brih

Profimedia

Luka Milivojević u raspravi sa ozloglašenim Feliksom Brihom na utakmici SP 2018, Foto: Profimedia

A evropska kuća fudbala ima puno poverenje u Italijana Rosetija, koji je glavni u sudijskoj komisiji?

- Siguran sam da će voditi računa da se u baražu ne napravi neki gaf. Ipak, uvek postoji subjektivna naklonost. Ubeđen sam da će arbitraža biti poverena najboljim sudijama, koji su u punoj snazi. Nije toliko važna zemlja iz koje dolaze. Recimo, meni se više sviđa Orsato od Rokija, cenim Čakira, Kujpersa… Važno je da ne bude sudija koji je na zalasku karijere. Ti su najopasniji. Njima poveravaju specijalne zadatke.

Šta to znači?

-To su sudije dželati. Odrade posao kako je zamišljeno i naređeno, a onda odu u penziju. I vuk sit i ovce na broju. Kritike koje uslede uopšte ih ne dotiču!