Riksenov krevet
Twitter/Ricksen my friend/paulin
Fernando Riksen

Youtube printscreen

Fernando Riksen, Foto: Youtube printscreen

Fernando Riksen, bivši holandski fudbaler koji je šest godina igrao za Rendžerse i sakupio 12 nastupa za reprezentaciju, svestan je da broji poslednje dane života.

Samo nekoliko meseci nakon što je 2013. završio karijeru, Riksen je otkrio da je smrtno bolestan kad mu je dijagnostifikovan ALS, odnosno amiotrofična lateralna skleroza, koja udara na nervni sistem i progresivno vodi do potpune paralize.

 

Riksen je sad u toj poslednjoj fazi, te je iz bolničkog kreveta u Airdrieu snimio videoporuku, u kojoj uz pomoć aparata zove navijače na humanitarno veče, svoje poslednje.

"Pozdrav. Imam posebno veče 28. juna. Kako mi postaje sve teže, to će biti moje poslednje veče. Dođite i pretvorite ga u veče za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro", poručio je 42-godišnji Riksen, koji je karijeru proveo igrajući na desnoj strani odbrane i veznog reda.

Veče će se održati 28. junaa u "GoGlasgow Urban Hotelu", a ulaznice koštaju 70 funti. Njegovu videoporuku od sinoć je pogledalo više od 300.000 ljudi.

Riksen je seniorsku karijeru započeo u Fortuni Sitard 1994. i u njoj proveo tri godine pre prelaska u AZ, u kojem je takođe igrao tri sezone, a 2000. je potpisao za Rendžerse. Tamo je proveo najbolje dane karijere, sve do 2006. kad je prvo pozajmljen, a zatim i prodat ruskom Zenitu. Vratio se u Fortunu 2010, a tamo je i završio karijeru 2013. godine. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 12 utakmica u razdoblju između 2000. i 2003. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Karijera mu je bila prožeta incidentima i problemima s alkoholom, zbog kojih je morao da ode i iz Rendžersa i Zenita. Pokušavao je da ga se reši apstinencijom, ali na kraju je morao u kliniku za odvikavanje.