Milan Živadinović
Aleksandar Dimitrijević
Milan Živadinović

Alo!/Vladimir Marković

Milan Živadinović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Bivši selektor Jugoslavije Milan Živadinović je poznat pre svega jer uvek govori iskreno, boreći se za istinu. Pa čak, ako to podrazumeva i da se kritikuje njegov voljeni klub.

Živadinović je zamerio ekipi što se povukla na kraju utakmice u Pireju. 

"Pretpostavio sam na osnovu prošlosti da će Zvezda u drugom poluvremenu pasti i uvek joj se dešavaju loše stvari. Primetio sam da nisu bili ofaznivni u drugom poluvremenu koliko u prvom, jer su u prvom imali nekoliko šansi gde je bilo teže promašiti nego dati gol. Igra igrača zavisi i od trenera. Cenim Milojevića i učestvovao sam u njegovom dovođenju, ali mislim da igrači nisu odradili posao kako treba u drugom poluvremenu i desilo se to što se desilo. Da onaj igrač koji je ušao sa klupe (Žander) u zadnjem minutu igra rukom u šesnaestercu – to je katastrofa", krenuo je Živadinović i nastavio sa zamerkama:

"Gde je bio Marin, koji je po meni najbolji igrač, u drugom poluvremenu? Da sam ja trener uleteo bih u teren i rekao bih: Deco, zadržite loptu, nemojte da nam uđu 16 metara. A naši odbrambeni igrači su ušli. I onda se desi greška. Nije sramota izgubiti od Olimpijakosa, ali je sramota izgubiti u zadnjoj sekundi. To ne mogu da sebi oprostim".

Kao što je i sam naveo, učestvovao je u dovođenju Milojevića, za koga se proteklih mesec dana pričalo da napušta klub. Prebogatog iskustva, Živadinović tvrdi da zna koji je problem u pitanju:

"Nije to moja stvar, to je do kluba. Milojeviću je dosta pritisaka. Imao sam i ja taj osećaj dok sam bio trener Zvezde. Svi te napadaju, svu odgovornost preuzimaš, a "lova" tanka. Verovatno je dobio neke signale da za dobre pare može da ode i to mu je želja. Mislim da nije on kriv", izjavio je trener crveno-belih od 1992. do 1994. godine.

Olimpijakos - Crvena zvezda

AP Photo/Petros Giannakouris

Olimpijakos - Crvena zvezda, Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Srpsko prvenstvo je po koeficijentu na 18. mestu, iznad nas su Grčka, Kipar i Škotska. Stručnjak koji je u karijeri vodio nacionalne timove Jugoslavije, Iraka, Mijanmara, Gane, zatim mnogobrojne klubove po Bliskom i Dalekom Istoku razočaran je tom činjenicom.

"Radio sam na Kipru. Ako je kiparski fudbal bolji od našeg, onda je to tagedija za sve koji rade u srpskom fudbalu. Crvena Zvezda, Partizan i ostali se bave više time da neki igrač ostane kratko i da ga prodaju za velike pare. Novac će upropastiti srpski fudbal. Nisam video do sada, naročito u ovim "evropskim" klubovima da je neko izgurao klinca od 17-18 godina. Ja sam to radio sa Lazetićem. Toliko ima dobrih mladih igrača, i u drugim regijama, ali niko ne vodi računa. Svi se vode računicom da je važnije da ideš na neku promociju rijalitija, a ne brinu o svom klubu".

Mladi Dejan Joveljić je primer mladog fudbalera promovisanog u LŠ protekle sezone, nakon čega je prodat Ajntahtu.

"I šta je on uradio? Zatvorio sebi karijeru. Druga stvar, dosta više o tom “Više volim Partizan nego što mrzim Zvezdu”! Dok sam ja bio trener Zvezde, za nju se navijalo, a Partizan se poštovao. Izgubili smo taj odnos. U finalu Kupa sam menjao Milojevića, najboljeg na terenu. Ušao Simeunović, odbranio Mijatoviću penal. Ali, za to morate da imate osećaj", navodi iz ličnog primera popularni "Bard".

"Imao sam predosećaj da će se dva zadnja minuta desiti nešto ružno, ali ko sam ja? Kažem nešto, vi objavite u novinama,a onda svi govore: Daj bre šta on priča! Izlapeo. Nisam. Volim i Zvezdu i Partizan i srpski fudbal. U ekipu su doveli pola stranaca, ne mogu da verujem da je to moja Zvezda. U redu Marin, on je Srbin", nastavlja Živadinović.

Olimpijakos - Crvena zvezda

FK Crvena zvezda

Olimpijakos - Crvena zvezda, Foto: FK Crvena zvezda

Bivši fudbaler Crvene zvezde je poznat po čuvenoj izjavi da stranci jako vole naše plavuše. Sažeto je odgovorio na pitanje ko je od sadašnjih stranaca najmanjeg imuniteta prema srpskim ženama.

"Svi. Gledaju rijaliti po celu noć. I tamo ima plavuša koliko oćete. Opsednuti su rijalitijima. Dok sam bio tener Zvezde, po 20-30 njih je čekalo na pomoćnom terenu, a ja zovem dva navijača i za pet minuta ih rasteramo. Nikad više ne dođu".

 S obzirom da i sam prati i poštuje Partizan, želeli smo da saznamo šta misli o Savi Miloševiću, kako se snalazi u prvom trenerskom poslu.

"Mnogo dobro dete. Njega čuva Bog. Svi veliki igrači po kraju karijere imaju opsesiju da uzmu veliki klub. Ne može to, nigde to nema u svetu. Mora prvo pet godina da provedet u malom klubu sa malim igračima I od njih da napravite velike. To ko dans ne postoji. To su kompleksi. Kretali smo od četvrte, treće, druge lige pa dok dođeš do prvog tima. Međutim, ovi samo hoće veliku scenu. Znate zbog čega? Imaju para, ali vole tu pozornicu, obasjanu svetlošću, gde si stalno neko i nešto. Moraš da provedeš jedan period kada te niko ne zna, kada nema para i onda da vidiš kako reaguju tzv. prijatelji – kada nisi na sceni, kada si normalan. E to je suština života", zaključio je Živadinović.

Komentari (1)

old delija

12.12.2019 18:44

General posle bitke stalno pametuje sta je on u zivotu napravio nesto znacajno da je tomane Dao gol da je Marin Dao gol da Zandera nije pogodili lopta da je borjan odbrani penal da je... Da je... Ne bi zivadinovic pametovao jer fudbal je takav za to je I popularan sta reci za Ajax prosle sezone... Penzosu uzivaj I ne pametuje mnogo.....