Jakub Blaščikovski
EPA/Adam Warzawa
Jakub Blaščikovski

EPA/Adam Warzawa

Jakub Blaščikovski, Foto: EPA/Adam Warzawa

Legendarni bek Borusije iz Dortmunda, iskusni 34-godišnji Poljak Jakub Blaščikovski,postao je većinski vlasnik Visle iz Krakova, kluba u kom je i počeo profesionalnu karijeru. Visla, jedan od najuspešnijih klubova Poljske, se početkom sezone borila sa finansijskim nedaćama, klub je u tom trenutku pao na dno tabele i bio već viđen kandidat za drugu ligu.

Trojac investitora, predvođen Jakubom Blažičkovskim, "uleteo je salovom", investirao je oko 250 hiljada evra tokom prošle godine, samo da bi se izmirili hitni troškovi. Klub je krenuo bolje da igra, posle niza od deset utakmica bez pobede usledila je serija od šest pobeda i dva nerešena ishoda što je izvuklo klub sa ugroženih pozicija.

Tokom sledećeće nedelje će populrani "Kuba" i njegovi partneri otkupiti pedeset procenata Visle Krakov i tako postati većinski vlasnici kluba. Vredno je pomena da su i navijači pomogli svom klubu. Primenili su 'Barsin' način, to jest navijači su postali "sociosi" te pomažu svom klubu na mesečnom nivou.

Kao šlah na tortu, Blaščikovski se nedavno  vratio u Vislu gde igra besplatno, a verovatno će produžiti karijeru i za narednu sezonu. Kuba se u Krakov vratio početkom februara posle dugogodišnje karijere u Bundesligi gde je nosio dresove Borusije Dortmund i Volfsburga.