Džavari Roble
instagram/jawahir_roble
Džavari Roble

instagram/jawahir_roble

Džavari Roble, Foto: instagram/jawahir_roble

Kako izgleda to kada se ne uklapaš u sistem, da odstupaš od ostalih u "muškom sportu" najbolje nam može reći Džavari JJ Roble, prva tamnoputa žena muslimanske veroispovesti, koja u Britaniji deli pravdu na fudbalskim utakmicama noseći burku.

PROČITAJTE JOŠ:

"Kada ste žena u fudbalu, već ste napravili prvi "prekršaj" u glavama pojedinih muškaraca. Kada sam krenula da sudim utakmice, pogledi koje sam dobijala od nekih igrača su bili strašni. Oni su bili veoma šokirani zato što me vide" - rekla je Džavari.

Njena priča bi mogla da posluži kao inspiracija za film. Ona je u Englesku došla nakon što je pobegla od građanskog rata u Somaliji, ona i njena porodica su jedva izvukle živu glavu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

???

A post shared by JJ (@jawahir_roble) on Aug 11, 2018 at 4:19am PDT

U London je stigla kada je imala 10 godina, a još tada je bila zaljubljena u fudbal. Pošto dolazi iz muslimanske porodice, reč je o veoma tradicionalnoj patrijarhalnoj porodici u kojoj se nije nailazilo na odobrenje, pa je morala da krije kopačke!

"Mojoj porodici se nije dopala ideja da igram fudbal. Kao prvo, devojka sam i ne bih trebalo igrati fudbal, ne big trebalo trčati okolo. Kada sam dolazila kući sa treninga, morala sam da krijem opremu, brzo bih se presvlačila u svakodnevnu odeću"- priseća se Roble.

Sudbina je povezala Džavari sa fudbalom, a to najbolje svedoči njihov prvi dom u kom su živeli, u Londonu, on je bio tik pored famoznog Vemblija!

"Tada mi se ispunio san, laganje je moralo prestati i morala sam priznati da želim postati fudbalski sudija" - iskrena je bila Roble.

Iako se mnogo plašila reakcije svoje porodice, odgovor ju je poprilično prijatno iznenadio!

"Rekli su mi: 'Tvrdoglava si JJ, hajde, ispuni svoj san."

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Middlesex FA youth council 2019 ⚽️?

A post shared by JJ (@jawahir_roble) on Jan 9, 2019 at 1:47pm PST

Zacrtala je cilj da da bude sudija na utakmici Super lige, što je ekvivalent ženske verzije Premijer lige.

"Ako budem imala dovoljno sreće...", dodaje JJ i zaključuje:

"Želimo da engleske žene budu najbolje na svetu u fudbalu, a to kreće ovakvim malim koracima. Tek se sve ovo zakotrljalo, a meni je drago da inspirišem ljude."