Pobegao od kuće zbog fudbala, zarađuje milione, a koristi polomljen telefon!
alo.rs
Sadio Mane
Sadio Mane, Foto: EPA

Igranje fudbala na visokom nivou sa sobom nosi mnoge povlastice. Skupa kola, glamur, provod... međutim u svetu punom mana, možda je najbolje biti - Mane. Velika zvezda Liverpula i jedan od trenutno najboljih igrača na svetu Sadio Mane (28) pravi je dokaz toga da novac ne mora da promeni čoveka već da ga učini još boljim.

Sjajni Senegalac neprestano oduševljava planetu svojim gestovima dobrote i humanosti. Nedavno je to potvrdio na utakmici protiv Kristal Palasa kada je u čast momka sa Daunovim sindromom Lija Svona proslavio pogodak identično kao on. Učinio je to u čast njegovog dede, koji je nedavno preminuo. Mnogi su tada pričali o Maneovom gestu, ali to nije prvi put da je Liverpulov ofanzivac oduševio, čak ni blizu. Njegovih lekcija iz humanosti je baš mnogo.

Sadio Mane, Foto: Phil Noble/Pool via AP

Pobegao od kuće da bi igrao fudbal

Mane je rođen u Sedhiju, malom gradu u Senegalu. Odrastao je u siromašnoj porodici koja nije podržavala njegov san o bavljenju fudbalom pa je mali Sadio sa 15 godina pobegao od kuće kako bi radio ono što voli. Na prvu probu došao je u pocepanim kopačkama, pa su mnogi mislili da je zalutao na teren. Pogađate - prošao je probu i tada je počela karijera jednog od najboljih senegalskih fudbalera ikada.

"Šta će mi Ferari, skupi satovi i avioni"

Fudbaler Liverpula u Senegalu važi za legendu i čoveka na koga svaki stanovnik ove države gleda kao na nekog najrođenijeg. Takav status Mane je zaslužio velikodušnim gestovima koje ponavlja iznova svake godine, čak i meseca. Tokom 2020. godine uspeo je da donacijom od 250.000 funti pomogne izgradnji škole u rodnom mestu. Više puta je isticao koliko su mu materijalne stvari nebitne.

- Zašto bih želeo 10 Ferarija, 20 dijamantskih satova ili dva aviona? To su samo predmeti. Kako će oni pomoći meni i svetu? Bio sam gladan i prošao sam teško životno razdoblje. Fudbal sam igrao i bosih nogu, a nisam imao niti neko posebno obrazovanje kao i mnogo drugih stvari. Fudbal mi je mnogo dao i zahvaljujući njemu želim da pomognem svojim ljudima. 

Sadio Mane, Foto: EPA

Tokom borbe protiv korona virusa, lekarima u Senegalu poslao je oko 50.000 evra, a pored toga svaki mesec određenu svotu novca šalje za one kojima je to najpotrebnije u ruralnim delovima svoje rodne zemlje.

Koristi polomljen telefon

U javnosti se jako brzo pojavila fotografija Sadija Manea koji dolazi na utakmicu svog tima na "Enfildu". Na prvi pogled sasvim običan put ka svlačionici svog tima, međutim... Nije mnogo trebalo fotografima da primete da je Senegalac u ruci držao telefon, ali polomljen telefon. Odmah je bilo jasno da je to potvrda upravo onoga što je i sam Mane rekao, da mu materijalne stvari zaista nisu važne.

Da stvar bude interesatnija, telefon nije on kupio već je to bio poklon od strane njegovog saigrača Đinija Vajnalduma. 

Ako zaista postoji čovek bez mane, onda je sasvim prikladno da se on zove Sadio Mane.

PROČITAJTE JOŠ: