Filip Stevanović
Alo/Marko Metlaš
Filip Stevanović

Alo Marko Metlas

Filip Stevanović, Foto: Alo Marko Metlas

Partizan je najbolji klub Evrope kad je u pitanju broj igrača koje je proizveo a koji igraju u najkvalitetnijim ligama Starog kontinenta. Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) se redovno bavi raznim statistikama i analizama, a poslednje takvo istraživanje je vezano za broj igrača koji su formirani u klubovima.

Da bi se neki fudbaler računao kao produkt omladinske škole kluba, potrebno je da je od 16. do 21. godine života proveo makar tri sezone u tom klubu. Na najnovijoj listi, Partizan zauzima prvo mesto među klubovima koji su proizveli najveći broj igrača za profesionalni fudbal. Tu se računaju samo aktivni fudbaleri koji trenutno igraju u nekoj od 31 najjače lige članica UEFA.

Partizan je prema listi CIES-a napravio 85 aktivnih fudbalera koji trenutno igraju u klubovima širom Evrope. Prosečno beleže 12,8 mečeva po godini, a prosečna starost im je 25 godina. Drugo mesto na listi zauzima Ajaks koji je proizveo 77 fudbalera za različite evropske klubove. Treći je zagrebački Dinamo sa 71 igračem iz svoje škole. Slede Dinamo Kijev (69), Šahtjor (67), Real Madrid (63), a na šestom mestu je Crvena zvezda sa 61 fudbalerom iz svoje škole koji trenutno igraju širom Evrope. Iza Zvezde su Hajduk iz Splita (61), Sporting Lisabon (56), a deveto mesto drži još jedan srpski klub - Vojvodina (61). Listu 10 najvećih proizvođača fudbalera zatvaraju Benfika, Barselona i praška Sparta sa po 50 fudbalera. Srbija je najveći izvoznik fudbalera u Evropi jer čak tri njena kluba se nalaze u Top 10.

Na listi proizvedenih igrača za “lige petice” ubedljivo prvi je Real. Od 63 igrača iz popularne "La fabrike", njih čak 43 trenutno igra u "ligama petice". Slede Barselona sa 32 igrača iz njene škole u "ligama petice", Lion (31), PSŽ (29), Valensija (28), Real Sosijedad (26), Atletik Bilbao (25), Ren (25), Mančester Junajted (24), Arsenal (23), Sent Etjen (22)…

Partizan trenutno od svoje dece u "ligama petice" ima 12 fudbalera. To su: Nikola Milenković, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović, Stevan Jovetić, Nemanja Radonjić, Matija Nastasić, Saša Lukić, Darko Brašanac, Ivan Radovanović, Ivan Šaponjić i Petar Škuletić. Zvezda ih ima sedam: Luka Jović, Uroš Račić, Nemanja Maksimović, Stefan Mitrović, Vukašin Jovanović, Mihailo Ristić i Ivan Ilić.

PROČITAJTE JOŠ: