Sejduba Suma
FK Partizan
Sejduba Suma

FK Partizan

Sejduba Suma, Foto: FK Partizan

Bez obzira na to kad i kako će se aktuelna sezona u Evropi završiti, početak kvalifikacija za Ligu Evrope za sezonu 2020/21 je zakazan za 4. i 7. avgust. To su termini određeni za prvo kolo kvalifikacija, usled svega što nas je ove godine snašlo sa pandemijom. Partizan će kroz domaća takmičenja gledati da se izbori za privilegiju da u kvalifikacije uđe od 2. kola, a termini za odigravanje mečeva tog kola su 13. i 20. avgust. Partizan će preskočiti prvo kolo kvalifikacija ako odbrani pehar u Kupu, ili ako bude drugi na kraju Superlige, a najljući rival Crvena zvezda osvoji duplu krunu.

Partizan je siguran nosilac u svim žrebovima do plej-ofa, a kad je u pitanju žreb za plej-of situacija je trenutno (odnosno od 19.03. ove godine, kad su “zaleđena” do daljnjeg sva nacionalna takmičenja širom Evrope, osim u Belorusiji.

Za razliku od Francuske i Holandije čija su prvenstva već definitivno završena prekidom istih (ali su određeni njihovi predstavnici u narednoj evropskoj sezoni), kao i uz uvažavanje činjenice da će sigurno biti još liga koje se neće nastavljati (recimo Belgija i Rusija su ozbiljni kandidati za proglašenje definitivnog prekida tamošnjih prvenstava), očekuje se da se krajem maja i u junu dosta liga širom Evrope ipak nastavi. U takvim ligama postoji više šansi za Partizanovo napredovanje, nego li za njegovo nazadovanje. Ipak, ukoliko se desi takva jedna neprijatna situacija da se sve lige u Evropi završe a da Partizan ostane “ispod crte”, opet postoje neke, istina minimalne šanse da se pre žreba za plej-of klub iz Humske nađe “iznad crte”.

Bilo da počne u prvom, ili u drugom kolu kvalifikacija, Partizan ne bi smeo da ima problem da dođe do trećeg kola, jer su mu potencijalni rivali daleko ispod njegovog renomea, ali već tu može da natrči na neke teške rivale. Sva imena će se znati kad se završe ili prekinu sva evropska prvenstva, a ako i tu crno-beli opravdaju ulogu favorita, čekaće ih težak zadaka u plej-ofu, bili nosioci, ili ne. Ukoliko ne bude nosilac u plej-ofu, Partizan može na Totenhem, Bazel, Valensiju, Bešiktaš, moskovski CSKA, Kopenhagen, PSV, Volfzburg, APOEL, Jang bojs, BATE i Malme. Ako pređe među nosioce, poslednja prepreka Partizanu mogu da budu PAOK, Standard, Steaua, Milan, AZ Alkmar, AEK, Rendžers, Maribor, Hapoel Ber Ševa, Rozenborg, Apolon i Rijeka.