Kristijano Ronaldo
AP/LucaBruno
Kristijano Ronaldo, Foto: AP/LucaBruno

Veče uoči svog najvećeg sportskog trijumfa, proslavljeni igrač kriket kluba Jorkšit, Džef Bojkot, nikako nije mogao da zaspi, prenosi Independent. Gledao je TV, a kada je otišao u krevet, činilo mu se da mu je soba nepodnošljivo vruća. Sat pre nego što će svanuti, zvao je recepciju kako bi pitao da li je sve u redu sa klimatizacijom. Celu noć nije oka sklopio i kad je napokon stigao na stadion, osećao se jezivo.

A bila je to utakmica u kojoj se očekivalo da po stoti put u karijeri ostvari više od 100 bodova u jednom meču. Odjednom, 20 minuta pre nego što će nastupiti, glava mu se apsolutno razbistrila, osećao se sasvim opušten, savršeno spreman. I uspeo je. Odveo je svoj tim do pobede, sebi je upisao 100. jubilarni lični trijumf i ušao u istoriju.

O tome što mu se tada dogodilo, nikakve sumnje nema Nik Litlhejes, čovek koji već godinama pazi na optimalan san svojih klijenata, a njegov najslavniji klijent je Kristijano Ronaldo, koji danas slavi 36. rođendan.

Tradicionalnih osam sati zdravog neprekidnog sna za njega nikada nije predstavljalo preporučljivu formulu. On smatra da takav ritam narušava prirodni ritam. 

Kristijano Ronaldo, Foto: AP/LucaBruno

Tako i za njegovog glavnog klijenta Ronalda. Pričao je da ga je Real Madrid angažovao još u doba Karla Anćelotija.

- Stajao sam na ivici terena za trening, pričao sa osobljem Reala, kad je dotrčao Ronaldo. Trenirao je ceo dan i čovek bi očekivao da nakon toga otrči u svlačionicu na tuširanje. On je pitao o čemu smo razgovarali. Zanimalo ga je šta se događa jer je uvek pomno ulagao u sebe. Radeći sa njim, uočio sam da ga ni najmanje ne zanimaju uobičajene dijete niti kopiranje drugih. Jedino što ga zanima je: da li to funkcioniše na njemu.

Litlhejes mu je pripremio sisitem spavanja, koji više manje savetuje svima: spavanje u fetalnom položaju, u čistoj posteljini, ugašenog telefona, TV-a i svih ekrana najmanje već sat i po pre odlaska na spavanje.

Osim toga, preporučuje spavanje na dušeku od pametne pene debljine 10 centimetara i spavanje – pet puta po 90 minuta. Vrlo zanimljivo, vrlo sličnu formuli za savršen san svojevremeno je primenjivao i Nikola Tesla. Kod njega je bila reč o asketskoj verziji - četiri puta po 45 minuta. Na kraju krajeva, Tesla je bio poseban slučaj i iskusno je pronašao svoju individualnu formulu koja najbolje pristaje upravo njemu.

Bonus video:

PROČITAJTE JOŠ: