VAR tehnologija
Tanjug/Albano Angilletta
VAR tehnologija

Tanjug/Albano Angilletta

VAR tehnologija, Foto: Tanjug/Albano Angilletta

Fudbalski savez Srbije, aktivno radi na obezbeđivanju uslova za upotrebu VAR tehnologije od sledeće sezone. Celo jedno krilo u Kući fudbala biće opremljeno najmodernijom tehnologijom i koja će, svi se nadaju, doneti veći stepen regularnosti u našem takmičenju.

Već je obelodanjeno da će Linglong liga Srbije od sledeće godini biti skraćena na šesnaest klubova sa posotjećih dvadeset. To znači da će po kolo biti igrano samo osam mečeva, pa je plan da da se osposobe četiri sobe koje će moći da nadgledaju sve dođaje u ligaškom kolu.

Reprezentacija Srbije

Vladimir Marković

Reprezentacija Srbije, Foto: Vladimir Marković

Za danas je u "Kući fudbala" u Staroj Pazovi bio zakazan sastanak sa stručnjacima iz FIFA, odnosno IFAB (Odbora međunarodne fudbalske asocijacije), ali je on odložen zbog toga što je, iz zasad nejasnih razloga, Superliga Srbije odlučila sa Televizijom Arena da se čak četiri meča igraju u ponedeljak. Potpuno je nejasno zbog čega je, u situaciji kada na stadionima širom zemlje nema publike, pa bi sa ranije zakazanog sastanka izostalo čak 16 superligaških arbitara?!

Dakle, dugo čekani VAR će od sledeće sezone da zaživi i kod nas. Mnogi ljudi su mislili da će svaki stadion u Srbiji imati VAR sobu i da će u njoj biti montirana skupocena oprema. Istina je drugačija. Po uglednu na mnoge zemlje širom Evrope, odluke će da se donose sa jedne "adrese", a sama VAR tehnologija će zapravo biti savremenije TV kamere, u srpskom slučaju Televizije Arena, koje će biti posebno "kalibrisane" na svakom stadionu i praktično pomoći sudijama da se vidi svaki sporni detalj, a signal sa stadiona će najmodernijim optičkim kablovima "Telekoma" da putuje do "bunkera" u Staroj Pazovi!

PROČITAJTE JOŠ: