Gej fudbaler
Shutterstock
Gej fudbaler

Shutterstock

Gej fudbaler, Foto: Shutterstock

* Engleska u ovom trenutku nema nijednog profesionalnog fudbalera koji se deklarisao kao homoseksualac, a tamošnja javnost još je pod utiskom priznanja penzionisanog Tomasa Hiclšpergera

* Rajan Atkin, sudija koji deli pravdu u Premijer ligi, jedini je profesionalni arbitar u Engleskoj koji je javno priznao da je pripadnik LGBT populacije

* Otprilike 4% Britanaca se izjašnjavaju kao homoseksualci

 

Engleski fudbal doživljava pravu seksualnu revoluciju, budući da će prvotimac jednog kluba iz Čempionšipa javnosti uskoro predočiti da je homoseksualac. Kada to bude uradio, biće prvi profesionalni fudbaler u Engleskoj koji se javno deklarisao kao gej.

On je otvorio nalog na Tviteru „Gej fudbaler“ i 6. jula, na dan održavanja „Parade ponosa“ u Londonu, objavio da je svoje sklonosti već otkrio porodici, a sada će i ostalima. Javnost na Ostrvu pokušava da utvrdi o kojem je igraču reč, ali za sada se jedino zna da je u pitanju igrač mlađi od 23 godine, što je on i napisao u jednom od tvitova.

- Ja sam profesionalni fudbaler koji nastupa za klub iz Čempionšipa. Uskoro ću otkriti svoj identitet, ali želim da kažem da sam ponosan na to što sam homoseksualac. Imam manje od 23 godine i dugo sam krio svoju seksualnost, ali sam odlučio da kažem svojoj porodici, koja je to podnela zaista dobro - napisao je ovaj fudbaler.

U svom drugom obraćanju javnosti je otkrio da je svoje seksualno opredeljenje otkrio i ljudima iz kluba.

- Danas sam zatražio sastanak s menadžerom i predsednikom kluba i rekao im da sam homoseksualac, a juče sam to predočio i članovima svoje porodice. Osećao sam se anksiozno kad je trebalo da im to saopštim, ali ponosan sam na ono šta jesam i želeo sam da kažem. Oni me nisu osudili i obećali su da će me podržati u odluci da to saopštim svima - napisao je anonimni fudbaler i nastavio:

PROČITAJTE JOŠ:

- Pružili su mi čvrsto uveravanje da moje priznanje neće uticati na moje mesto u timu, a obećali su i da će mi pomoći u organizovanju konferencije za novinare. Hvala svima na podršci i nadam se da ću je imati i dalje, budući da će mi biti potrebna.

Jedini sudija homoseksualac - Rajan Atkin

Engleska u ovom trenutku nema nijednog profesionalnog fudbalera koji se deklarisao kao homoseksualac, a tamošnja javnost još je pod utiskom priznanja penzionisanog Tomasa Hiclšpergera. Ovaj Nemac, koji je igrao u nekoliko engleskih klubova, to je saopštio tek po završetku karijere. Pre njega, poslednji je to priznao Džastin Fašanu, bivši igrač Njukasla, Noriča, Mančester sitija i mnogih drugih klubova, koji je to učinio pre gotovo 30 godina. S druge strane, Rajan Atkin, sudija koji deli pravdu u Premijer ligi, jedini je profesionalni arbitar u Engleskoj koji je javno priznao da je pripadnik LGBT populacije.

Dan kasnije, na istom nalogu objavljena je još jedna poruka, u kojoj je misteriozni fudbaler zatražio još malo vremena pre nego što otkrije svoj identitet.

- Hvala svima na velikoj podršci koju mi pružate. Molim vas da razumete situaciju u kojoj se nalazim. Tek pre nekoliko dana sam ovu vest saopštio svojoj porodici i potrebno mi je vreme da se pripremim pre nego što izađem u javnost. Molim vas, imajte strpljenja - napisao je gej fudbaler 7. jula i od tada se više nije oglašavao.

BONUS VIDEO:

Sonja Petrović u redakciji Alo