162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan
ALO!/Marko Metlaš
162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan

ALO!/Marko Metlaš

162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Prva odluka koja će biti potvrđena je pravilo o dva mlada fudbalera (starosti do 21 godine) u startnoj postavi u Superligi, koje je zapravo usvojeno još prošlog jula i bilo je predviđeno za narednu sezonu 2020/21. Iako se u svetlu novonastale situacije oko koronavirusa očekivalo da U21 pravilo bude odloženo, ali portal MONDO saznaje da će definitivno biti na snazi tokom sledeće sezone!

Treneri će tako morati da u početnu postavu uvrste najmanje dvojicu igrača rođenih posle 1. januara 1999. godine, što je pravilo koje već važi u Prvoj ligi Srbije. Cilj ove mere je bolja pozicija mladih fudbalera u Superligi, da bi se to pozitivno odrazilo i na (mladu) reprezentaciju, kao što je slučaj u Rumuniji. S obzirom na to da su treneri u Kini našli način da "varaju" ovo pravilo, i da izvode igrače već u 1. minutu, FSS je pronašao način i kako da slične stvari unapred predupredi.

"Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine" - stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove.

Druga novina koja bi mogla da bude usvojena je povećanje maksimalnog broja igrača u protokolu sa dosadašnjih 18 (11 startera i sedam izmena) na čak 23, što je pravilo koje se već osam godina koristi u Seriji A.