Karasi
Marko Metlaš
Stanislav Karasi

Marko Metlaš

Stanislav Karasi, Foto: Marko Metlaš

Niko od fudbalera Crvene zvezde ne želi javno to da kaže, ali svi sa kojima smo vodili neformalne razgovore posle najave da će im plate biti skresane za 50 odsto prilično su utučeni.

Iako su igrači nezadovoljni najavom „uzmi ili ostavi”, koju je izrekao Zvezdan Terzić, legende kluba nemaju razumevanja za potencijalni otpor i nezadovoljstvo u ovako teškoj situaciji, pa se nadaju da do većih problema neće doći.

Stanislav Karasi (76), strelac više od 100 golova za crveno-bele, u razgovoru za „Alo!” se prisetio davnih vremena, kada je zarada igrača na godišnjem nivou bila srazmerna ceni jednog prosečnog automobila.

- Mi smo trčali za loptom za kikiriki! Čitavu godinu sam igrao fudbal da kupim običan automobil, i to „fiću”! Od kada sam počeo da igram u Zvezdi, nikada niko nije postavljalo uslov oko premija ili da je neko postavljao ultimatume - kaže Karasi.

Mrkela: Tražimo razumno rešenje s igračima

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela kaže da je klub u stalnom kontaktu sa igračima. - Pandemija koronavirusa pogodila je ceo svetski fudbal i treba zajedno da nađemo neko razumno rešenje. Verujem da će biti tako. Treba istaći da svi moraju da budu svesni pozicije u kojoj se nalazimo i da situacija neće biti ista kada sve ovo prođe. Zvezda je u lancu, veliki klubovi se pitaju, sigurno je da će biti posledica, ali u kojoj meri, ne znamo. Ostaje nam da čekamo i vidimo da li će se to odraziti i na nas - poručuje Mrkela za „Alo!”.

Zvezdin legendarni golgeter dalje pojašnjava:

- Bili smo vojnici kluba. Sećam se, u sezoni 1971/72. Olimpija se borila za opstanak, mi smo bili šampioni i osvojili smo kup, a oni su imali veće premije! I nikom nije palo na pamet da se buni. Pred SP u Nemačkoj država nam je obećala devizne premije ukoliko se kvalifikujemo da bi nas na kraju prevarila. Govorili su „daćemo vam kada se vratite u Jugoslaviju“, zatim su tražili i porez na te premije, a onda smo se iz revolta sav novac donirali za finansiranje auto-puta Beograd-Niš - dodaje čuveni napadač.

Barselona je za čak 70 odsto skratila primanja igračima.

- Nije Zvezda izmislila smanjenje plata dok traje koronavirus. Ovaj trend da se po Evropi smanjuju plate fudbalerima mora da postane obavezan, prioritet je spasiti živote. Sramota bi bilo da dobijaju toliki novac dok drugi pate. Ne bi smeli da se ljute. Razumevanje pokazuju i oni u firmama i fabrikama - jasan je Karasi.

Stanislav Karasi

MN Press

Stanislav Karasi, Foto: MN Press

 

Komentari (1)

sta sad

03.04.2020 14:40

Ugovor da se postuje. Ugovor je zakon.