Njegoš Petrović
ALO!/Marko Metlaš
Njegoš Petrović

ALO!/Marko Metlaš

Njegoš Petrović, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Fudbal više neće biti isti! Odbor za donoše-nje fudbalskih pravila (IFAB) odobrio je uvođe-nje pet, uz dodatnu šestu tokom produžetka, umesto dosadašnje tri zamene igrača (uz jednu dodatnu u takmičenjima čiji mečevi mogu da traju 120 minuta)!

U zajedničkoj objavi za medije, FIFA i IFAB naglasili su da privremena odluka odmah stupa na snagu. Privremeni amandman na član 3 u pravilima fudbalske igre moći će da se primeni u svim ligama koje nastavljaju s takmičenjem, pa i dva elitna ranga u Srbiji, posle pauze izazvane koronavirusom. Takmičenja koja će primenjivati amandman mogu da ga koriste do kraja kalendarske godine. Timovima će biti sugerisano da zamenjuju igrače tokom pauza za osveženje igrača tokom sudijskih tajmauta kako se ne bi oduzimalo još više vremena zbog izmena. Šta na to kažu neposredni učesnici fudbalskih mečeva?

Za „Alo!“ ovu odluku komentarišu, normalno svako iz svog ugla, fudbaler Crvene zvezde Njegoš Petrović, Nemanja Milinčić, saradnik Ljubiše Tumbakovića u reprezentaciji Srbije i Vladana Milojevića u Al Ahliju, i nekadašnji sudija Raka Đurović.

MILINČIĆ: Biće teže trenerima

Nemanja Milinčić

FSS

Nemanja Milinčić, Foto: FSS

- Gubitak kontinuiteta trenažne aktivnosti kod fudbalera biće veoma primetan, naročito kada je u pitanju snaga, izdržljivost i koordinacija finih pokreta. U tehičko-taktičkom delu takođe će biti problema. Predlog je dobar jer će omogućiti veći broj igrača u rotaciji, doneće veću svežinu ekipi tokom utakmice. Ali promena samo jednog igrača u polju može prouzrokovati potpuno drugačiji stil igre protivnika, stoga će treneri morati da budu obazriviji prilikom donošenja odluka - kaže za „Alo!” mladi, a već afirmisani stručnjak.

PETROVIĆ: Novine često ubiju draž

- Iskreno, meni sve te promene i novine u fudbalu ubijaju draž ove divne igre. Sve to mi se ne dopada previše. Protivnik sam i VAR tehnologije, jer kada daš gol, ne znaš da li treba da se raduješ ili da čekaš. S druge strane, kad malo bolje razmislim, ova promena zvuči korektno, posebno zbog novonastale situacije zbog koje smo bili prinuđeni da prekinemo treninge. Kondicija se gubi kada imamo pauzu od sedam do deset dana, a kamoli ovoliko dugo. Sećam se, pre jedne povrede mogao sam da istrčim više od 15 kilometara u cugu, ali kada sam se vratio radu s loptom, shvatio sam da nemam toliko snage – iskren je Njegoš Petrović.

ĐUROVIĆ: Mečevi mogu da traju i 100 minuta

- Meni ne smeta povećanje broja igrača koji će moći da se zamene tokom utakmice. Činjenica je da će utakmica u tom slučaju trajati duže. Minimum 100 minuta. U pitanju je deset izmena. Ništa nije sporno, kada košarka ili američki fudbal traju po dva i po sata, može i fudbal. Mislim da bi bilo još interesantnije da se igraču dozvoli da se vrati u igru nakon što je prethodno zamenjen. Kao i u drugim sportovima: košarci, odbojci, rukometu...Bilo bi humano i da fudbaler koji se povredio može da bude zamenjen čak i ako su sve izmene iskorišćene. Ipak, mislim da bi tu bilo dosta zloupotreba - poručuje Đurović za „Alo!“.

Raka Đurović

Alo Vladimir Markovic

Raka Đurović, Foto: Alo Vladimir Markovic

Bilo kako bilo, tek ova nova realnost nam donosi i neki novi fudbal!