Navijači Dinamo Zagreb
youtube/ Balkan Ultras
Navijači Dinamo Zagreb

youtube/ Balkan Ultras

Navijači Dinamo Zagreb, Foto: youtube/ Balkan Ultras

"Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopšte napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo. Izradio sam na transparentu i stilizirano "ušato U". Znam da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali ne znam da li je isticanje tog simbola kažnjivo."

Ispričao je ovo na ispitivanju Luka J. zvani Joško (21), tvorac transparenta s natpisom "J***t ćemo srpske žene i djecu", pokušavši da objasni kako je došlo do nastanka transparenta koji je početkom juna zgrozio normalne stanovnike Hrvatske i celu Srbiju i Republiku Srpsku.

Njemu i petorici njegovih prijatelja, pripadnika zloglasne navijačke grupe "Bad Blue Boys", taj transparent, kao i uzvikivanje povika "Ubi Srbina", doneli su i optužnicu Opštinskoga državnog tužilaštva, a pošto su već dva meseca proveli u istražnom zatvoru prete im i zatvorske kazne. Za Luku J., koji je izradio transparent, tužilaštvo traži delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora s tim da najmanje šest meseci mora da bude u zatvoru, dok bi mu ostatak od osam meseci bio uslovan uz dodatak da u roku od dve godine ne počini novo kazneno delo. Za ostale okrivljenike, Karla S., Brunu Ž., Juru G., Dina Č. i Tomislava Š., tužilaštvo traži bezuslovne kazne od po 5 meseci zatvora.

"Samo sam skakao i mahao rukama ali nisam vikao "ubi Srbina"; "Mislim da sam vikao "Ubi Srbina", ali nisam siguran"; "Držao sam sporni transparent, ali nisam znao šta piše na njemu"; "Ne sećam se jesam li ja podigao transparent, a tek dan kasnije sam na portalima video što je pisalo na njemu. Da sam video transparent ne bi stao na slikanje s njim"; "Ja sam držao zastavu HOS-a, ali sporni transparent nisam video jer sam bio dosta udaljen"; "Nemam veze s tim transparentom, stajao sam sa strane, iza zastave HOS-a. O sadržaju transparenta sam saznao sledeći dan, kad su mi rekli roditelji"; "Osuđujem taj transparent i sadržaj tih reči"; "Bio sam na mestu događaja, ali nisam znao šta se radi ispred mene. I na snimcima se vidi da sam ja bio okrenut kontra od transparenta".

Sadržaj je ovo odbrana koje su pred istražiteljima iznosili osumnjičenici i koji gotovo svi redom poriču svoje učešće i, gle čuda, osuđuju transparent s kojim su uslikani. Jedino je Luka J. priznao da je napravio transparent i rekao da mu je žao i da ne zna što mu je bilo. Odnosno, tvrdi da je kriv  - alkohol.

Jezivo, užasno, sramno, bezobrazno... 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (3)

Predrag

02.08.2020 21:20

To je zato što smo faktor stabilnosti u ovom delu evrope i što smo poštovani u svetu.

VladimirR

02.08.2020 22:11

Ovog što je pravio transparent ne bi trebalo osuditi pošto je priznao da nije znao šta mu je bilo. Samo mu odrediti terapiju kroz koju bi shvatio da je zadojen ustaštvom i prikazivati mu snimke žrtava tog pokreta kroz istoriju. Pa ako bude delotvorno dobro je. A ako ne bude, ništa novo.

reciprocitet

03.08.2020 09:05

@VladimirR - tebe bi trebalo iskandzijati za ove reci ili dati hrvatu da ti suluje decu...sto se srba tice eno vam ga pavao u parovim udjite unutra i uradite njemu i svim hrvatima u srbiji ono sto su radili srbima u hrvatskoj..svakog ko vas sprecava svrstajte sa hrvatima i akznite ga