Navijači dali krv i dobili Bundesligu

P. Vuković | sport 2019-05-29 19:31:46 2019-05-29 19:31:46

Kada su „železni“ bili pred gašenjem 2004, fanovi su organizovano dali krv i od zarađenog novca platili jemstvo od 1,5 miliona evra

Profimedia

Čuda u fudbalu su sve češća, ali ono što je učinio Union Berlin može se svrstati u rubriku „Verovali ili ne“.

Fudbaleri kluba iz glavnog grada Nemačke plasirali su se u Bundesligu, a ne tako davno klub je bio pred gašenjem. Oni su u dvomeču baraža izbacili Štutgart odigravši 0:0 kod kuće (u prvom meču bilo je 2:2). Prethodno, završili su na trećem mestu u Cvajti, što im je omogućilo doigravanje za Bundesligu.

Tim vredi samo 23 miliona evra!

Union uopšte nema zvezde u timu, koji vredi samo 23 miliona evra, što je za bundesligaške uslove mizerija. Najskuplji je Karlos Mane (2,5 miliona), slede Sebastijan Polter (2,25) i Marvin Fridrih (2).

Union je poznat po tome što je uvek bio antirežimski klub. Osnovan je 1906. pod imenom Olimpija, a nadimak im je „železni“ zbog uniforma radnika u lokalnim fabrikama. 

Postali su crveno-beli posle Drugog svetskog rata, a jedini trofej osvojili su 1968, kada su trijumfovali u kupu Istočne Nemačke.

O istoriji kluba bi moglo mnogo da se priča: dovoljno je da je Dinamo Berlin osnovan kako bi postao rival Unionu. Vlasti su pretile sudijama i protivničkim ekipama koje su se plašile da pobede Union, pa je Dinamo osvojio deset titula. Zbog toga, fanovi Uniona su bili besni, često je dolazilo do krvavih okršaja, a policija je uvek bila protiv fanova Uniona. 

 

 

I dolazimo do 2004. godine, kada se klub umalo nije ugasio. FS Nemačke je tražio jemstvo od 1,5 miliona evra, koje klub nije imao, pa su se navijači organizovali tako što su davali krv i novac dobijen od službe za transfuziju krvi uplatili savezu.

U Unionu igra Feliks Kros, brat daleko poznatijeg Tonija Krosa, a trener je Urs Fišer (53), Švajcarac koji je vodio Bazel dve godine.

Predsednik gleda tekme sa zapada

Koliko je opuštena i normalna atmosfera u Unionu, najbolje govori to da predsednik Dirk Cingler gleda utakmice sa zapadne tribine jer ga VIP loža uopšte ne zanima. Klub je dozvolio navijačima da proslave istorijski uspeh - nema šta nije odneto sa stadiona za uspomenu...

 

Expand player
Pogledajte više