Maradona ispraćaj
EPA/Ciro Fusco
Maradona ispraćaj

EPA/Ciro Fusco

Maradona ispraćaj, Foto: EPA/Ciro Fusco

Napulj mesec dana nakon smrti Dijega Armanda Maradone i dalje oplakuje fudbalskog virtuoza. U gradu pod Vezuvom slavni Argentinac je već dobio stadion sa svojim imenom i železničku stanicu, a gradske vlasti planiraju i otvaranje njegovog muzeja, postavljanje statue, kao i trga. 

Napulj je Maradonalend. Od smrti jednog od najboljih fudbalera svih vremena, delovi grada na kojima su oslikana dva murala Maradone postala su mesta za hodočašće za navijače i turiste. Brojni posetioci svakodnevno tamo pale sveće, ostavljaju cveće, dresove, fudbalske lopte, fotografije i ostale suvenire u znak sećanja na igrača koji je Napoliju doneo dve titule u Seriji A, kup Italije i trofej Kupa UEFA. 

Sve te uspomene na Maradonu biće smeštene u muzej koji će nositi njegovo ime. 

- Mesta gde se nalaze murali planiramo da ukrasimo drvećem i cvećem i da postavimo klupe, a sve suvenire koji su ostavljeni čuvaćemo u muzeju koji ćemo otvoriti pored stadiona sa njegovim imenom - rekao je za „Gardijan“ Luiđi Felako, zadužen za uređenje grada.

Maradona
Maradona, Foto: AP photo

Maradona ima status poluboga u Napulju, što se može uporediti samo još sa zaštitnikom grada San Đenarom. Kao i svaki svetac i on će dobiti svoju statuu u gradu. Felako je naveo da je već 14 umetnika predstavilo svoje predloge, i da gradske vlasti razmatraju gde će biti postavljena, budući da je veliki broj četvrti izrazio želju da je vidi na svojoj teritoriji.

Mnogi Napuljci ovaj Božić proslavili su uz malo drugačiji dekor - tradicionalnim figuricama jasli, pastira, životinja i bebe Isusa pridodali su još jednu - Maradone sa anđeoskim krilima. Lokalne suvenirnice u ulici Via San Gregorio ponudile su je nakon što su zanatske radnje dobile dozvolu za rad prošle nedelje nakon „zaključavanja“ zbog pandemije koronavirusa.

Maradona je obožavan u Napulju od dolaska u taj grad 1984. godine. Omogućio je mnogima da dobro zarade, budući da su se majice, fotografije i ostali suveniri sa njegovim likom prodavali u ogromnim količinama. Sami Napuljci ističu da mnogi ne shvataju zašto žitelji grada na jugu Italije toliko izdižu Argentinca, ali da to predstavlja mnogo više od čiste ljubavi prema fudbaleru, što je najbolje opisao Emir Kusturica u filmu o Maradoni.

- Jasno je da je mnogima koji nisu sa juga Italije teško da shvate zašto ga Napulj obožava. On nam mnogo znači. Dijegova priča je isprepletana sa našim gradom - došao je sa juga sveta i borio se za ljude sa juga. On je bio simbol spasenja za sve nas koji smo južnjaci - naveo je Felako.