bogatstvo, pare, novac
shutterstock
bogatstvo, pare, novac

shutterstock

bogatstvo, pare, novac, Foto: shutterstock

Bila je to najveća afera u istoriji svetskog fudbala - dokazano je da je namešteno preko 300 utakmica širom planete, a sumnjalo se na preko hiljadu mečeva. Hrvati na privremenom radu u Nemačkoj, braća Milan, Ante i Filip Šapina, napravili su tokom 2003. i 2004. godine mrežu za nameštanje utakmica i tom prilikom su zaradili najmanje tri miliona evra, koliko je dokazano tokom sudskog postupka, ali se i dan danas veruje da su zaradili mnogo više, jer su brojne uplate na azijskim kladionicama vršene preko posrednika širom sveta. Nameštane su čak i utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, austrijske Bundeslige, kao i mečevi u Turskoj, Bosni i Hercegovini i Kanadi.

Zanimljivo je da je policija tad, prilikom hapšenja ukupno 17 osoba, 15 iz Nemačke i dve iz Švajcarske, kod osumnjičenih, što u kešu što na bankovnim računima, pronašla 1,7  miliona evra za koje se kasnije dokazalo da su zarade od klađenja na nameštene utakmice.

Sistem je jedno vreme funkcionisao savršeno. Braća šampiona su "agentima" širom planete imali razrađen sistem: Kada je govorio o "jednoj zvezdici", u Londonu je to trebalo da se shvati kao utakmica koja je "slabo manipulisana". "Pet zvezdica" je značilo „jaku manipulaciju“, dakle kupljenog „golmana, tri odbrambena igrača i jednog igrača u sredini terena“. "Agenti" su te informacije očigledno koristili i za svoja klađenja. Dok nisu uhapšeni, Šapina i još dvojica osumnjičenih Hrvata su u Aziji na 6.000 klađenja dobili tačno 2.182.387 evra.

Sudija Robert Hojcer priznao da je namestio 23 utakmice

Bivši nemački sudija Robert Hojcer, koji je bio osuđen zbog skandala oko nameštanja utakmica, odslužio je samo 14 od 29 meseci zatvorske kazne, tokom 2005. i 2006. Hojcer je priznao da je 2004. nameštao utakmice Cvajte i Treće lige, kao i mečeve nemačkog kupa. Priznao je da je namestio ukupno 23 utakmice, ali se sumnjalo da je taj broj bio najmanje dvostruko veći.

Hojcer je radio za tri brata iz Hrvatske, koji su mu platili nameštanje utakmica, ali ne samo novcem, već i u tehnici i skupocenim prostitutkama. Kontroverznog sudiju je tužio i Fudbalski savez Nemačke, a u vansudskom poravnanju 2012. godine dogovoreno je da da bivši sudija plaća savezu mesečnu sumu od 700 evra u narednih 15 godina, kao kompenzaciju za štetu nanetu toj organizaciji učešćem u nameštanju utakmica.

Braća Šapina i njihovi saradnici nisu nameštali samo rezultate utakmica, već i dešavanja na terenu. Primera radi, glavnog sudiju meča su potkupljivali da svira dva penala, a oni uplate da će se na meču dosuditi više od jedne najstrože kazne. Isti sistem je važio i za broj žutih ili crvenih kartona. Naravno da su nameštanjem takvih stvari i direktno uticali na ishode utakmica, što je kasnije na sudu i potvrđeno i dokazano.

FS Nemačke platio odštetu Hamburgeru

Čelnici FS Nemačke su posle dokazada je nameštena utakmica nemačkog Kupa između apsolutnog favorita Hamburgera i tad trećeligaša Paderborna (2:4) isplatili 1,5 miliona evra odštete klubu iz Hamburga i omogućili klubu da organizuje jednu utakmicu reprezentacije i uzme sav prihod sa tog meča, bio je to duel protiv Kine.

Sudija Robert Hojcer je u spornom meču pokazao neopravdano crveni karton igraču domaće ekipe Emilu Mpenzi i "izmislio" dva penala za goste, a samo na toj utakmici su braća Šapina zaradila oko 700 000 evra.

Braća Šapina su po istom principu kupovali i golmane, da namerno puštaju golove, ili defanzivce, da dobiju crveni ili žuti karton, ili da skrive penal, sve u zavisnosti od toga šta su se dogovorili da uplaćuju na kladionicama.

- Hojcer bio je zaluđen novcem. A ja sam kockar - izjavio je Ante Šapina tokom suđenja, koje je okončano tako što je dobio dve godine i 11 meseci zatvora, ali je odslužio manje od jedne godine.

Nije to međutim bilo sve, jer je Ante Šapina bio osuđen u još jednom procesu, 2011. godine, pošto se ispostavilo da je i po izlasku iz zatvora nastavio da namešta utakmice, istini za volju na mnogo manjem nivou nego prvi put.

 

 

 

 

Komentari (1)

milovan

04.05.2020 21:39

Gdeces veci dokaz o namestanju lige sampiona,od zadnje utakmice Liverpula i Barcelone.