Pol Gaskojn
EPA/Paul Kingston
Pol Gaskojn, Foto: EPA/Paul Kingston

Kakav je "Gaza" lik i ekscentrična pojava najbolje oslikava priča hrvatskog napadača Alena Bokšića kada je igrao sa njim u Laciju:

"Cela ekipa je izašla na večeru. Već pri dolasku on je bio pripit. Kad ga je konobar pitao što želi naručiti, uronio je glavu u veliki restoranski akvarijum i zubima izvadio jastoga i rekao: "Spremite mi ga onako kako ja volim!""

Po završetku treninga znao je da ode u bar gde je pio velike količine piva, a kada je jednom sreo "lovce na autograme" poznata je priča da ih je "potapao u bazenu"

Njegova opravdanja za kašnjenja na trenung su oduševljavale njegove saigrače, dok je igrao u Laciju jednom mu je bio izgovor:

"Zašto kasnim? Tamo su bili duhovi! Gledao sam TV i video kako duh iz konzerve sa pivom lebdi ispred mene!".

Poslednji nastup za svoju zemlju je imao 1998. godine, a Ostrvo je osvojio suzama pošto je u polufinalu dobio žuti karton protiv Zapadne Nemačke, koji ga je sprečio da nastupa u finalu. Tada su svakako Nemci slavili posle penala..

"Postao je jako popularan među engleskim navijačima, zbog želje, zalaganja.", rekao je njegov prijatelj iz reprezentacije Tedi Šeringam o njemu.

Upravo je sa spomenutim izveo veliku glupost uoči EURO-a 1996. godine, oni su fotografisani mrtvi pijani kako sede na barskim stolicama.

Psiholozi su objasnili da je njegov uzrok za težak alkoholizam teško detinjstvo.

Pol Gaskojn, Foto: AP Danny Lawson

Pol je čak dva puta u ranom detinjstvu svedočio pogibiji dva bliska prijatelja. Imao je problema sa klađenjem, a iz zabave je, kako je jednom priznao, učestvovao u manjim krađama. A otac, koji je radio u inostranstvu, sve vreme je bio teško bolestan...

Jedva je primljen u Njukaslu pošto je imao višak kilograma, a onda su usledili i incidenti u tok klubu.

Sjajna statistika u sezoni 1987/88 lansirala ga je u najboljeg mladog igrača lige. Veliki klubovi kucali su na vrata, obećao je Fergusonu da će odabrati upravo Junajted, ali otišao je u Totinhem - jer je taj klub kupio kuću njegovoj porodici. 

Gde god da je igrao, Lacio, Rendžer, Midlzbrou, Everton Barnli, Gansu i Boston, stare navike su ga pratile, spektakularni golovi i alkohol.

Problemi sa bocom eskalirali su u novembru 1998. godine kad je primljen u bolnicu. U spašavanju legende uključili su se Pirs Morgan, Gari Lineker, DJ Kris koji su uplatili 30.000 funti za rehabilitaciju u SAD-u.

Neuspešno. Bolovao je od bulimije, opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bipolarnog poremećaja. Nekoliko je puta proveo noć u zatvoru, zbog ponašanja. Razveo se sa ženom posle dve godine braka koja više nije mogla trpeti njegovo ponašanje. Iako je navodno bio dobar, sjajan otac.

Nekoliko puta se samopovređivao. U maju 2007. godine, primljen je u bolnici nakon proslave 40. rođendana. Operisali su mu želudac. Tokom rehabilitacije 2008. godine., tri puta mu je stalo srce pa su ga oživljavali...

"Bankrot ga je dokrajčio. Tad su ga brojni prijatelji definitivno precrtali", otkrio je njegov blizak prijatelj.

Nedavno je proglašen krivim za seksualni napad u vozu. Engleski mediji donose priču da ga je bivši selektor Heri Rednap spašavao u jednom restoranu u Burnmotu.

Gaza je bio razvaljen od alkohola, teturao se od stola do stola i padao je Rednapu, koji je bio na večeri sa suprugom..

"Hari je bio pravi heroj. Čim ga je video u kakvom je stanju, priskočio je u pomoć. Gaza je bio veoma pijan, ali ga je Hari uspeo smiriti. Na kraju je platio račun i otišao sa suprugom i s njim iz restorana", kaže jedan očevidac.

Gaskojn se nije nasvajao trofeja, samo pet ih ima u svojoj karijeri što je premalo za takvog igrača, ali zato je desetak puta obilazio razne ustanove...

"Kad nisam igrao, pio bih u subotu pa u nedjelju pa onda i u ponedjeljak. Tada bih pokušao trenirati, ali nije išlo pa bih se opet napio da mi prođe dan"

Njegovim citatom završavamo priču o legendarnom Gazi čiji život ćemo verovatno gledati i u bioskopima!