Ezekil Laveci
Youtube/kakarot123100
Ezekil Laveci

Youtube/kakarot123100

Ezekil Laveci, Foto: Youtube/kakarot123100

Ezekil Laveci, 34-godišnjak iz Rosarija u Argentini koji je doživeo da bude najbolje plaćeni fudbaler planete u eri Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, obavestio je fudbalsku javnost da privodi karijeru kraju.

Kao veliki talenat koji je pet godina uveseljavao publiku na "San Paolu", pa naredne četiri "palio" i "hladio" navijače na "Parku prinčeva", Laveci je na leto 2017. stigao u Kinu kao 32-godišnjak i potpisao četvorogodišnji ugovor sa Hebei forčunom prema kom će potom 34 gola na 74 utakmice naplatiti celih 183 miliona evra.

Forčun, što u prevodu sa engleskog znači "bogatstvo", četiri godine izdvajao je 883.000 evra svake sedmice za Lavecijevu zaradu, kakvu u to vreme nisu imali ni Kristijano Ronaldo, ni Lionel Mesi.

U kojoj meri je bio skuplji od dvojice najboljih strelaca u istoriji Lige šampiona, Primere, Real Madrida i Barselone govori to što je svaki od njegova 34 gola za četiri godine koštao 5,4 miliona evra.

Svestan da će se u otadžbinu vratiti "pun k'o brod", on je do kraja odradio ugovor sa klubom i posle starta sa svega dva gola na 16 utakmica u prvoj sezoni uspeo da koliko-toliko popravi utisak u naredne tri.

U poslednjem kolu šampionata Kine, Laveci je sa saigračima doživeo poraz od Gvandžu Evergrandea koji je ublažio golom za konačnih 1:3. Upitan da li bi taj pogodak mogao da pamti kao jedan od dražih, rekao je:

"Mogao bih, s obzirom da bi ovo mogla biti moja poslednja utakmica u karijeri. Ako bude tako, sigurno ću se sećati. Mislim da ću u penziju uskoro. Zaista želim da uživam sa porodicom i klincima oko sebe, tako da mislim da je pravo vreme za takvu odluku", najavio je, ali ne i objavio kraj.

Konačnu odluku dojeće pred Novu godinu.