Finsko pivo
Profimedia
Finsko pivo

Profimedia

Finsko pivo, Foto: Profimedia

* Crvena zvezda je prošla u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

* Helsinki je slavio u drugom meču rezultatom 2:1

* Rezultat 2:0 iz prve utakmice je crveno-belima bio dovoljan za uspešan dvomeč

 

Prošle sezone su „delije“ iz raznih delova sveta mogle da uživaju u čarima Salcburga, Liverpula, Napulja, Pariza i svuda su pronalazile pabove u kojima su se udarnički „zagrevale“ pred utakmice. Navijačke pesme su zalivale različitim aromama i ukusima piva i sve to, logično, plaćale po jakim, evropskim cenama. Ipak, nigde to zadovoljstvo nije koštalo kao na gostovanju u Helsinkiju.

Izveštači Alo! isprobavaju finsko pivo

Alo!

Izveštači Alo! isprobavaju finsko pivo, Foto: Alo!

Oni koji su se odlučili da sate pred utakmicu revanša kvalifikacija za Ligu šampiona provedu u baštama kafića morali su da za pola litra točenog domaćeg piva izdvoje čak 6,75 evra, ili neverovatnih 795 dinara! Ona strana, u ambalaži od 0,33 litra, koštaju identično. Dakle, četiri puta skuplje nego u srpskoj prestonici. Gotovo isti odnos između Beograda i Helsinkija je i u prodavnicama. Tamo se sa rafova „smeše“ limenke (0,5 l) čuvenih domaćih piva „karhu“, „sahti“, „kof“, „karjala“ po ceni od 260 dinara. Poređenja radi, u blizini Liverpulovog „Enfilda“ pinta piva se prošle godine pred utakmicu sa Crvenom zvezdom točila i za 400-500 dinara. Istina, nešto skuplje je bilo na prilazima „Parku prinčeva“ uoči meča sa Pari Sen Žermenom.

Helsinki

Profimedia

Helsinki, Foto: Profimedia

Račun za flašicu „koka-kole“, prevedeno u našu valutu, u helsinškim kafićima iznosi 305 dinara, a za kapućino 450 dinara. Ručak za dve osobe u restoranima srednje kategorije košta 7.700 dinara! Zbog toga smo navijače Zvezde najčešće viđali po fastfud restoranima, s obzirom na to da jedan „big mek obrok“ izađe 1.000 dinara.

Što se transporta tiče, malo kome je palo na pamet da uđe u taksi, pošto je start 825 dinara (U Beogradu je 170). Srbi su se radije odlučivali za javni prevoz (metro, autobus, tramvaj), karta za jednu vožnju košta 330 dinara (u Beogradu je 90). Ono što smo primetili gledajući izloge Helsinkija - cene odeće i obuće su skoro pa beogradske.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko god je za nas finska prestonica bezobrazna po cenama, ta skandinavska država je prva na listi najsrećnijih zemalja na svetu. Lista najsrećnijih zemalja pravi se na osnovu toga koliko su građani jedne zemlje zadovoljni. Istraživanje organizuje mreža UN za održiva razvojna rešenja u saradnji sa Fondacijom „Ernesto Ili“, a sprovodi ga grupa nezavisnih stručnjaka. Po istim merilima, Srbija je na 70. poziciji. Od zemalja u regionu ispred nas je Slovenija (44), dok su iza Crna Gora (73), Hrvatska (75), BiH (78) i Severna Makedonija (84).

Stanovnici Helsinkija među najpoštenijim ljudima na svetu

U nekonvencionalnom eksperimentu koji je sproveden na ulicama 16 svetskih metropola, istraživači su testirali savesnost i poštenje građana. Naime, oni su ostavili novčanik pun novca na ulici, u njemu su bili i podaci vlasnika i posmatrali su kako će slučajni prolaznici reagovati kada ga primete. U Helsinkiju je 11 od 12 učesnika eksperimenta pokazalo nameru da vrati novčanik njegovom vlasniku, dok je u drugim gradovima oko polovina ljudi uzela novac koji im nije pripadao.

U Talin po alkohol!

Ispijanje piva u kafiću

Profimedia

Ispijanje piva u kafiću, Foto: Profimedia

Čak i za Fince, koji imaju velike plate, žestoka pića su preskupa. Država je nametanjem ogromnih poreza želela da spreči posledice koje izaziva prekomerno konzumiranje alkohola. Međutim, taj radni skandinavski narod posle naporne nedelje ima običaj da se vikendom opusti i prepusti čarima „vatrene vode“. I tada često pronalaze isplativija rešenja - takozvanim pijanim brodovima voze se do Talina, glavnog grada susedne Estonije (morem svega 80 kilometara), gde se ludo provode i u većim količinama snabdevaju sopstvene „podrume pića“.

BONUS VIDEO:

Filip Krajinović bez dlake na jeziku o devojkama i ženidbi!