Ivica Dačić
O. Radošević
Ivica Dačić

O. Radošević

Ivica Dačić, Foto: O. Radošević

Iako je od meča protiv Mančestar junajteda prošlo nedelju dana, svaki navijač Partizana i dan-danas s ponosom ističe kako su crno-beli dobro odigrali taj susret i nesrećno ga izgubili rezultatom 0:1. Takva je situacija i s Ivicom Dačićem, srpskim ministrom inostranih poslova, koji je osvedočeni navijač ovog kluba, a svojevremeno je bio i predsednik njegove košarkaške sekcije.

Dovešću nekog stranog ministra na večiti derbi

Da li ste vi nekog vašeg gosta iz inostranstva vodili na srpski večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde?

- Ne, nisam, ali to vam uopšte nije loša ideja. Takve događaje treba iskoristiti za međudržavne poslove. Stvarno bih mogao nekoga da pozovem na neki od sledećih večitih derbija.

On je, tokom posete štandu naših novina na nedavno završenom „Medija marketu“, pristao da za „Sport plus“ priča o svojoj ljubavi prema Partizanu i sportu uopšte te tom prilikom otkrio mnoge zanimljive detalje. Rekao nam je kako je prošlo gotovo godinu i po dana otkad je poslednji put prisustvovao nekoj fudbalskoj utakmici, a zatim se pohvalio kako u svojoj kolekciji poklona povezanih sa sportom ima šal Real Madrida koji mu je poklonio, ni manje ni više, nego - Kristijano Ronaldo.

Kako ste preživeli Partizanov nesrećni poraz od Mančester junajteda u Ligi Evrope?

- Gledao sam taj susret u Bakuu na ruskoj televiziji, čiji je komentator nekoliko puta rekao kako je Partizan bio bolji i da je zaslužio pobedu. I ja isto to mislim i stvarno mi je žao što nismo pobedili. Nije bruka izgubiti od Mančester junajteda, ali sasvim sam siguran da smo zaslužili barem da osvojimo bod. Uz to, nije nam sviran čist penal i zato je objektivno trebalo da bude nerešeno - počinje Dačić.

Ivica Dačić

Tanjug

Ivica Dačić, Foto: Tanjug

Da li ste se tom bodu nadali i pre početka meča?

- Jesam, priželjkivao sam iks. I zaista smo odigrali dobro, tako da igračima Partizana ne mogu ništa da zamerim. Možda mogu malo zbog onih poraza u domaćem prvenstvu, ali što se tiče Evrope, nemam šta.

Partizan će opet biti šampion Evrope

Pored FK, dobre rezultate ostvaruje i KK Partizan, čiji ste predsednik nekada bili?

- Pratim i njihove rezultate, bez obzira na to što ne idem u halu. Mislim da košarkaški klub može da se digne, ponovo izbori plasman na Fajnal for Evrolige i jednog dana možda čak ponovo bude šampion Evrope. Košarka je drugačiji sport od fudbala i u njoj novac nije toliko ključan faktor kao u fudbalu. Upravo zbog toga mislim da to nije nemoguće.

Verujete li da imaju šansu za proleće u Evropi?

- Mislim da možemo da prezimimo u Evropi, a sve bi bilo mnogo lakše da smo pobedili AZ Alkmar u Beogradu, a imali smo šansu za to.

I protiv njih i protiv Mančestera Partizanu je nedostajalo samo malo?

- To je tačno. Objektivno gledano, mi u Evropi nismo ostvarili mnoge velike uspehe i uvek nam je nedostajalo baš to malo. Rođen sam 1966. godine, iste one kad je Partizan igrao finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida, pa ga se iz objektivnih razloga ne sećam, ali sam baš nedavno odgledao snimak tog susreta. Bili smo bolji, vodili smo i na kraju izgubili od španskog kluba 2:1. Eto, i tada nam je falilo to nešto malo.

Pročitajte još:

Prilike protiv Holanđana i Engleza jesu propuštene, ali je evidentno da se Partizan polako diže?

- To je istina koja me kao navijača ovog kluba veoma raduje. To je dobro za sve nas.

Ivica Dačić

Profimedia

Ivica Dačić, Foto: Profimedia

Koja jer poslednja utakmica na kojoj ste bili?

- Hm, zaista ne mogu odmah da se setim. Potrebno mi je vreme. Kad je ono beše bilo Svetsko prvenstvo u Rusiji? Prošle godine? E mislim da mi je meč na tom Mondijalu protiv Brazila poslednji koji sam posmatrao uživo.

Voleo bih da gledam Boka-River

Imate li želju da odete na neku veliku svetsku utakmicu?

- Možda bi to mogla biti utakmica Boka juniors - River plata. Inače, počasni sam gost Buenos Arijesa, imam veoma dobre odnose s čelnicima Boke, a imao sam tu čast da budem na njihovoj „Bombonjeri“ koja je vrlo specifičan stadion, budući da ide u visinu. Poklonili su mi dres najveće legende kluba, Dijega Armanda Maradone, sedeo sam u njegovoj loži, ali nisam imao priliku da ga upoznam. Svojevremeno me je Dejan Stanković zvao da budem gost na meču Inter-Milan, a Predrag Mijatović na španski derbi Real Madrid - Barselona. To su recmo veliki mečevi na kojima sam imao prilike da budem.

Srbi rešetali u Italiji, Ronaldo iz penala u 94. minutu doneo pobedu Juventusu

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 31.10.2019. 00:33 Uzbudljivo veče na Apeninskom poluostrvu obeležili su srpski fudbaleri i pobeda Juventusa u sudijskoj nadoknadi iz jedanaesterca. Fiorentina Milenkovic, Foto: EPA Elisabetta Baracchi Golom Kristijana Ronalda u petom minutu nadoknade sa bele tačke Juventus je savladao Đenovu i zadržao bod prednosti u odnosu na Inter sa kojim vodi bitku za čelo tabele.

Koji vam je najdraži sportski poklon?

- Ima, šal Real Madrida koji mi je poklonio Ronaldo lično. I to s potpisom!

Dačić sa šalom

Privatna arhiva

Dačić sa šalom, Foto: Privatna arhiva

Ronaldo Zuba ili Kristijano Ronaldo?

- Ovaj drugi, Portugalac. To je bilo na prošlogodišnjem finalu Lige šampiona u Kijevu, kad su se sastali Real Madrid i Liverpul, a u kojem su Madriđani slavili rezultatom 3:1. To je bilo pre nego što je on prešao u Juventus. Posle utakmice su nas upoznali i on mi je tom prilikom poklonio šal i potpisao se na njega. On bi u tom mom muzeju sa svim dresovima i ostalim poklonima mogao da ima posebno mesto - kroz smeh završava razgovor ministar spoljnih poslova Srbije.

Bonus video: Aleksandar Lutovac: Ostvario sam dečački san, možemo još mnogo da postignemo