Liga šampiona
EPA
Liga šampiona

EPA

Liga šampiona, Foto: EPA

Godine prolaze, a čelnici UEFA su sve nervozniji, jer imaju sve manje vremena da spreče formiranje Superlige kojom najveći i najbogatiji klubovi žele da zamene sadašnje elitno takmičenje. Sadašnji sistem takmičenja u Ligi šampiona je zagarantovan zaključno sa sezonom 2023/24, a godinama unazad je jasno su velikani nezadovoljni sadašnjim sistemom takmičenja. Bajern, Juventus, PSŽ, Mančester Siti i Junated, Čelzi, Real, Barselona... žele osnivanje zatvorene Superlige koja bi donela više atraktivnih mečeva, ali ono što je najvažnije i više novca, jer je to za njih i najvažnije.

Superliga kao ucena

Pojedini mediji tvrde da je ideja Superlige ustvari samo paravan za ucenu UEFA od strane najjačih klubova i liga. Nije tajna da Engleska, Španija, Nemačka i Italija žele da imaju najmanje po pet klubova direktno u eliti, što bi značajno umanjilo mogućnost da u Ligu šampiona uđu klubovi iz Srbije, Hrvatske, Danske, Rumunije, Grčke, Švajcarske, Češke, Švedske, Bugarske, Norveške....

UEFA na sve načine pokušava da odobrovolji velikane da ostanu u Ligi šampiona i od sezone 2024/25, pa konstantno rade na planovima za promenu sistema takmičenja. Prvi plan je bio da Liga šampiona ostane sa 32 kluba, ali da se osnuju četiri grupe sa po osam klubova, umesto dosadašnjih osam sa četiri, što bi donelo više mečeva u grupnoj fazi, samim tim i veće prihode klubovima.
Zatim je izašao predlog da se Liga šampiona proširi sa 32 na 36 klubova, sa šest grupa sa po šest klubova, odakle bi dalje u nokaut fazu išlo po dva prvoplasirana i četiri najbolja trećeplasirana. I to bi bi korak napred kad je u pitanju broj utakmica u odnosu na sadašnji sistem, ali je i ta ideja brzo odbačena.
Nedavno je u javnost procurila i ideja koja je mnoge iznenadila, da ne kažemo i šokirala. A to je da Liga šampiona ostane sa 32 kluba, ali bez grupne faze, već da se igra 10 kola po švajcarskom sistemu koji se koristi u šahu. A to znači da se posle svakog odigranog kola određuju parovi i da uvek igraju najbolji protiv najboljih, i međusobno oni iz donjeg dela tabele. Posle tih 10 kola bi direktno u osminu finala osam prvoplasiranih, dok bi klubovi od 9. do 16. mesta igrali praktično šesnaestinu finala protiv klubova od 17. do 24. pozicije.
Naravno, i ova ideja je ekspresno ismejana, pa će UEFA očigledno morati da traži novo rešenje, a vremena je sve manje, jer je jasno da sistem takmičenja za novi četvorogodišnji ciklus (od 2024. do 2028) mora da se odredi u toku sledeće godine, zbog potpisivanja ugovora sa sponzorima i televizijama.

Liga Konferencija kao usluga velikima Osnivanje Lige Konferencija UEFA pravda činjenicom da će umesto dosadašnjih 80, čak 96 klubova igrati u grupnoj fazi.

Istina je međutim drugačija, novoformirano takmičenje, koje startuje sledećeg leta, je usluga velikim klubovima da bi imali što manje dalekih putovanja i što manje šansi da se sastanu sa "malim klubovima". Osnivanjem Lige Konferencija i smanjenjem Lige Evrope sa 48 na 32 kluba, smanjuju se šanse da klubovi iz najjačih liga igraju na, za njih, egzotičnim destinacijama.

Sramežljivo se u poslednje vreme pominje i ideja o proširenju elite na 40 klubova, sa po pet grupa sa po osam klubova, a sve da bi po pet direktnih mesta u eliti dobili Engleska, Španija, Nemačka i Italija. Prema toj ideji, posle prve, igrala bi se i druga grupna faza koja bi bila svojevrsna osmina finala, a u njoj bi igralo 16 klubova, po tri najbolja iz svih pet grupa i jedan najbolji četvrtoplasirani. Zatim bi iz četiri novoformirane grupe po dva najbolja kluba u četvrtfinale.
Ostaje da se vidi šta će UEFA zvanično ponuditi najjačim ligama i najvećim klubovima, ali jedno je definitvno jasno, od sezone 2024/25 Liga šampiona neće biti ovakva kakvo je znamo više od decenije unazad.

Rani start sledeće evropske sezone

Naredna sezona u sva tri evropskih takmičenja počeće u vreme dok bude igran EURO (12. jun - 12. jul 2021). Polufinale pretkvalifikacija za Ligu šampiona je zakazano za 23. jul 2021. Prva runda kvalifikacija za Ligu šampiona počeće 6. jula, a za 8. jul je zakazano prvo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije. Kvalifikacije za Ligu Evrope počeće 5. avgusta od trećeg kola.

PROČITAJTE JOŠ: