Bibras Natho
FK Partizan
Bibras Natho

FK Partizan

Bibras Natho, Foto: FK Partizan

Položaj Partizana u kvalifikacijama će delimično zavisiti od raspleta nekih nacionalnih šampionata širom Evrope. Nemačka Bundesliga je prošlog vikenda otvorila nastavak fudbalske sezone u Evropi, prekinute usled pandemije. To kažemo s obzirom na činjenicu da se prvenstvo Belorusije, koje nije ni prekidano, igra u ritmu “proleće-jesen”, što znači da nije ni relevantno za narednu evropsku sezonu 2020/21, za koju su već poznati beloruski predstavnici. Nemci su dakle nastavili sa takmičenjem, a očekuje se da to za njima učine po redosledu Estonija (19.05.), Mađarska i Češka (23.05.), Danska (28.05.), Austrija i Poljska (29.05.), Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael, Ukrajina i Litvanija (svi 30.05.) itd. Videćemo koje će zemlje to učiniti u narednom mesecu junu, a ljubitelje fudbala posebno interesuje da li će to biti slučaj sa onim najjačim ligama kao što su lige u Engleskoj, Italiji ili u Španiji. Interesantno je da su i u Rusiji odredili datum nastavka takmičenja (21.06.), iako pandemija ovih dana bukvalno „divlja“ u ovoj ogromnoj zemlji…

Partizan će u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2020/21 sigurno biti nosilac u 2. i u 3. kolu (naravno i u 1. kolu ukoliko bude primoran da ga igra, a nadamo se da neće), a što se tiče plej ofa i projektovanih učesnika grupne faze trenutna situacija je ovakva (na dan 17.05.2020.):

Evropski put Partizana

FK Partizan

Evropski put Partizana, Foto: FK Partizan

I pored toga što je Partizan u ovoj evropskoj sezoni dodatno i značajno ojačao svoj koeficijent za narednu sezonu (podigao ga je sa 18,000 iz ove na čak 22,000 boda za narednu sezonu!), i ovog leta ćemo pomalo strepeti hoće li nam to biti dovoljno za poziciju nosioca u projektovanom žrebu za plej of. Kao što vidite, trenutno smo poslednji “iznad crte” (među nosiocima), ali situacija naravno narednih sedmica, sa pokretanjem mnogih liga u Evropi i promenama u tamošnjim tabelama može da se menja i sigurno će se menjati. Otežavajuća okolnost u našem praćenju je činjenica da negde neće biti dovojlno pratiti samo nacionalno prvenstvo, već i rasplet u kupu dotične zemlje, pošto rasplet u kupu može da uslovi drugačiju raspodelu mesta u Evropi za predstavnike dotične zemlje.

Ovo su šest zemalja u kojima, ukoliko rasplet na tamošnjim tabelama bude za nas povoljniji nego što je trenutna situacija (nećemo sad ulaziti u detalje, oduzelo bi puno vremena i prostora u ovom trenutku), možemo da napredujemo na gore prikazanoj listi projektovanih učesnika plej ofa u odnosu na njen izgled na dan 17.05.2020:

• Engleska, Švajcarska, Španija, Turska, Rusija, Švajcarska

Ovome treba dodati i mogućnost našeg napredovanja na listi ukoliko neki od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentiom od nas bude eliminisan pre plej ofa od strane nekog autsajdera. Tu dolaze u obzir samo iznenađenja u 1. i 2. kolu kvalifikacija, ali ne i u 3. kolu – s obzirom da se žreb za plej of obavlja pre odigravanja 3. kvalifikacionog kola. Iz gore prikazane projektovane liste, na primer, gledali bi sudbinu kiparskog APOELA (1. i 2. kolo), odnosno Totenhema, Bazela, Valensije, Bešiktaša, BATE-a ili Malmea (samo 2. kolo). Mala je verovatnoća da ekipe ovakvih imena budu eliminisane već u 1. (samo Kiprani) ili u 2. kolu (i Kiprani i svi ostali), ali…dešavale su se slične stvari u prošlosti, ne bi to sada bio prvi put. Još ako uzmemo u obzir u kakvoj specifičnoj situaciji se sada nalazi celokupan evropski fudbal…

Jedine dve zemlje u kojima nam trenutni izgled tamošnjih tabela odgovara i u kojima bi, zbog po nas negativnog raspleta na kraju, mogli da nazadujemo na gore prikazanoj listi su Italija i Nemačka.

Bojan Matić

FK Partizan

Bojan Matić, Foto: FK Partizan

Dakle situacija je dosta povoljna za nas i verujemo da će Partizan, ukoliko u kvalifikacijama stigne do plej ofa, čemu nadaju svi koji vole crno-bele, sigurno biti među nosiocima u tom plej ofu. Istina, kada se pogleda gore prikazana projektovana lista, videćemo da i među nepovlaštenim ekipa ima nekoliko „aždaja“, ili makar vrlo nezgodnih ekipa (Milan, Rendžers, nemački klub svakako – zvao se Frajburg ili bilo kako drugačije, a ni Standard ili Steaua ne bi bili nimalo bezazleni rivali…dok PAOK niko od navijača Partizana baš i ne bi želeo, a uvereni smo da bi puno njih sada baš želelo ekipu iz Alkmara!). Međutim, i pored toga smatramo da je ipak bolje završiti među nosiocima i na taj način doći u jednu podgrupu pred glavni žreb gde bi Partizan sigurno u svojoj podgrupi, od 4 ili 5 potencijalnih (nepovlaštenih) rivala, imao barem 2-3 rivala od kojih je nesumnjivo bolji, sa većim šansama za uspeh.

Kada je u pitanju projektovani izgled grupne faze Lige Evrope 2020/21, vidite da je Partizan trenutno visoko pozicioniran u 3. šeširu i to je „najgori“ šešir u kojem će se Partizan naći ukoliko izbori grupnu fazu. Šta više, značajno je veća verovatnoća da bismo bili u 2. nego li u 3. šeširu – posebno ukoliko se zna da je žreb za grupnu fazu tek nakon završetka plej ofa, dakle profitirali bismo i od ispadanja ekipa sa jačim koeficijentom od našeg i u plej ofu, a ne samo u kvalifikacionim kolima pre toga. Dođemo li do željenog scenarija, to bi bio prvi put otkad se igraju grupne faze Lige Evrope, ili ranije Lige / Kupa UEFA (a Partizan je u njima učestvovao čak devet puta – 2004, 2006, 2008, 2009, 2012, 2014, 2015, 2017. i 2019. godine) da se Partizan nađe u 2. šeširu!

Najkasnije do srede 27.05.2020. ćemo saznati kalendar kojeg je UEFA naknadno odredila i za završetak ove evropske sezone, ali i kada su u pitanju kvalifikacije u narednoj sezoni 2020/21. Po svemu sudeći, kvalifikacije za Ligu Evrope 2020/21 će početi 04.08. i 07.08. (1. kolo), odnosno 13.08. i 20.08. (2. kolo), pa bi se potom protezale sve do 01.10. (kada bi se igrali revanš mečevi u plej ofu), dok bi grupna faza započela tek 22.10. U narednih 7-9 dana očekujemo i definitivnu potvrdu ovih termina.