Grof
FK Crvena zvezda
Miodrag Božović

Marko Metlaš

Miodrag Božović, Foto: Marko Metlaš

Gelor Kanga je Zvezdin pun pogodak! Povratak Afrikanca na „Marakanu“ tako komentariše svaki navijač prvaka Srbije, a istog mišljenja je i Miodrag Božović, takoreći fudbalski otac Kinga Kange.

Grof je, podsećamo, doveo reprezentativca Gabona u Rostov i s njim 2014. osvojio ruski kup, što je najveći uspeh u istoriji tog kluba, a dve godine kasnije vezista gromovitog šuta je baš na njegov zahtev stigao u Zvezdu. Kanga se sad vraća među crveno-bele posle sezone i po u Sparti iz Praga (61 utakmica, 27 golova), kojoj je pogotkom u finalu nedavno doneo trofej češkog kupa protiv Libereca (2:1).

KANGA U ZVEZDI

2016/17. 33/8*

2017/18. 26/5

*utakmice/golovi

- Kada je finansijski podmiren i ispoštovan, Kangi nema ravnog - kaže za „Alo!“ Božović, koga smo pronašli upravo u Pragu.

Možda ste se sreli sa Kangom?

- Ha-ha... Nisam. U kontaktu smo, ali ne svakodnevnom. Nismo se čuli posle odluke da se vrati u Zvezdu. Evo, vozim po Pragu i pomoću navigacije tražim neku lokaciju, ko zna, možda naletim baš na Gelora - uvek je Grof spreman za šalu.

Nije vas iznenadio tom odlukom?

- Kanga je pametan momak. Znam da je imao ponude iz Kine, Katara, Dubaija... Ali je dobro razmislio. Odlazak iz Evrope veliki je rizik u vreme koronavirusa, a sigurno je zadovoljan i finansijskom ponudom Crvene zvezde, pošto je novac njegova zvezda vodilja.

Odmaram i čekam

Božović je bez angažmana posle rastanka sa Krilima sovjetov.

- Odmaram se i čekam. Nikad se ne zna. Prioritet je Evropa, ali nisam gadljiv ni na ponude sa ostalih meridijana - kaže Grof.

Kanga dugo igra na visokom nivou. Može li da nastavi tako?

- Nema sumnje. Žilav je to momak!

Da li je zadržao glavne karakteristike?

- Ko zna da igra fudbal, a Kanga zna, ne može ništa da zaboravi. Rođeni je lider, kreator, plejmejker, sjajno deluje u prekidima, ima snažan i precizan šut, pas... Ma kompletan fudbaler. Jasno je da je Zvezda dobila igrača vrhunske klase.

Neće mu biti potrebno prilagođavanje?

- Verujem da je poznavanje kluba i grada jedan od razloga što je prihvatio da se vrati. Ako ga budu plaćali po dogovoru, blistaće. S njim i Kataijem u veznom redu, Zvezda može daleko da dogura u Evropi - optimista je Božović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

neko

30.07.2020 11:20

Novac "zvezda vodilja"? Pa, covek je profesionalni fudbaler!? Nije on kriv sto nas fudbal vode primitivci, neznalice i hohstapleri koji potpisuju sve i svasta, a posle ne mogu da ispostuju. Odgovornost u nasem sportu ne postoji! Svi znamo kako se u placenim medijima i sa placenim navijacima stvara atmosfera "kako ga nije sramota da trazi svoje pare" i "ne voli klub koji mu je toliko dao...". Umesto da se hapse i krivicno gone prevaranti iz uprava. Kanga, dobro na dosao, opet!