Brazil - Peru
AP/Natacha Pisarenko
Gabrijel Žezus

AP/Natacha Pisarenko

Gabrijel Žezus, Foto: AP/Natacha Pisarenko

Posle 12 godina čekanja Brazil je opet prvak Južne Amerike. Domaćin je u finalu 46. izdanja Kopa Amerike pobedio senzaciju turnira Peru 3:1 i po deveti put osvojio kontinentalnu titulu. Na krcatoj Marakani u Rio de Žaneiru Brazilci su bili bolji protiv tvrdih Peruanaca, a poslednjih 20 minuta morali su da odbrane prednost s igračem manje jer je isključen Gabrijel Žezus. I uspeli su.

Brazil je do sada pet puta organizovao Kopa Ameriku i svih pet puta pred svojim navijačima bio najbolji.

Lionel Mesi

AP/Natacha Pisarenko

Vođstvo petostrukom svetskom prvaku doneo je Everton u 15. minutu. Žezus je sjajno ubacio s desne strane na drugu stativu za usamljenog igrača Gremija, koji je iz prve pogodio i svojim trećim golom na prvenstvu doneo vođstvo Brazilu. Marakana je eksplodirala od oduševljenja u tim trenucima.

Kontrolisao je Selesao utakmicu, a onda je u 44. minutu ni iz čega primio pogodak. U 42. minutu lopta je nakon ubačaja Kueve pogodila u ruku Tijaga Silvu, a sudija pokazao na penal, a nakon toga uz pomoć VAR-a potvrdio svoju odluku.

Brazil - Peru

AP/Natacha Pisarenko

Brazil - Peru, Foto: AP/Natacha Pisarenko

Odgovornost je preuzeo Paolo Gerero i sigurno pogodio za 1:1.

Međutim, Peruanci su izdržali svega četiri minuta. U trećem minutu nadoknade prvog poluvremena Artur je sjajno prošao, dodao do Žezusa, a on iskoristio klizanje protivničkog igrača i doneo novu prednost domaćinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz asistenciju kod prvog i egzekucije kod drugog gola napadač Sitija zaslužio je priznanje za igrača utakmice, koju nije dočekao do kraja. Prvo je požuteo u 30. minutu, a potom zaradio i drugi žuti u 70. nakon starta u skoku nad Zambranom, zbog čega je morao ranije u svlačionicu. Teren je napustio u suzama, a Brazil ostavio s desetoricom do kraja.

Brazil - Peru

AP/Victor Caivano

Brazil - Peru, Foto: AP/Victor Caivano

Pokušao je Peru da pritisne i pronađe put do izjednačenja, ali su njegovi napadi bili jalovi sve do 88. minuta kada je utakmica i reešena. Zambrano je telom srušio Evertona u šesnaestercu, a čileanski sudija Roberto Tobar nakon VAR provere dosudio penal. Loptu je namestio Ričarlison, koji je ušao u 75. minutu, i šutirao u levi ugao za 3:1 i delirijum na tribinama Marakane. Slavlje je moglo da krene i sigurno će potrajati danima u Brazilu.

S druge strane, Peruanci su od Brazila pre 16 dana izgubili 5:0 u grupi, a večeras su skupo prodali svoju kožu. Međutim, slaba je to uteha kad znaju da ni nakon 44 godine nisu osvojili treći, toliko čekani naslov prvaka Južne Amerike.