Nemanja Matić
EPA/Peter Powell
Nemanja Matić

EPA/Peter Powell

Nemanja Matić, Foto: EPA/Peter Powell

Nemanja Matić konačno se oglasio i objasnio Britancima zašto je odbio da nosi cvet maka na svom dresu na utakmici Mančester junajteda u subotu.

Matić je jedini fudbaler koji proteklog vikenda u Premijer ligi nije imao na dresu simbol koji Britanci tokom novembra nose u znak sećanja na poginule vojnike u ratovima.

Zbog toga se našao na udaru ostrvskih medija i navijača, a nakon brojnih spekulacija zašto se odlučio da za razliku od prethodnih godina skine cvet maka sa svog dresa, konačno je stigao njegov odgovor.

"U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. Iako sam pre nosio, sada ne osećam da je u redu da imam cvet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvet kao simbol ponosa Britanaca niti uvredim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju", napisao je Matić na Instagramu.

Osim Matića, buru na Ostrvu je podigao i Irac Džejms Meklin, koji takođe nije nosio cvet maka na utakmici Čempionšipa, a i on je to učinio iz sličnog razloga kao Srbin.

Matićevo saopštenje je udarna vest u britanskim medijima, kao što je prestižni BBC.

 

Komentari (3)

Hilandar

05.11.2018 17:07

Maticu nikad ne navijam za nikakav fudbal Ali od Dana's si Moj sin volite ova stara majka kao da si moj sin, da Bog pozivi takvih srba na ovom svetu mnogo ,citajuci tvoj clanak preplakala sam ,samo tako treba recei svoje misljenje,svoja osecanja,oni sine moj nevide posto I'm je demon zatvorio oci da nevide I usi da necuju ,pozdravljate majka druga I namnnnogggaja ljeeeettta ziveo I srecan mi bio kud good hodio

Дикан Словен

05.11.2018 17:15

Мато, Царе, ниси продао Душу за паре! Ти си узор српској деци, да се памте nato МЕЦИ!

Sik Boj

06.11.2018 03:11

Samo jedan ispravak, nije Matić jedini odbio da nosi. Igrač Stouka Džejms MekKlin takođe nije nosio iz odanosti Irskoj.