Večiti derbi 1951. godine
Alo! Arhiva Borba
Večiti derbi 1951. godine

Alo! Arhiva Borba

Večiti derbi 1951. godine, Foto: Arhiva Borba

U istoriji fudbalske igre na ovim prostorima teško da će ikad biti dramatičnije završnice nekog šampionata od one u kojoj je Crvena zvezda osvojila titulu pobedivši Partizan u poslednjem kolu. Reč je o prvenstvu Jugoslavije iz 1951, koje kao da su režirali majstori najboljih trilera.

Čikov telegram

Zlatko u Partizanu, Željko u Dinamu. Nenadmašni half i vrsni napadač. U istoriji našeg fudbala braća Čajkovski zauzimaju posebno mesto.

- Zlatko Čajkovski nas je posebno motivisao pred derbi s Partizanom. Proneo se glas da je Željku u Zagreb poslao telegram sledeće sadržine: „Brate, ne brini, na mene je red.“ Zaista, Čik je prosto leteo po terenu, nekoliko puta sjajno šutirao, ali je Mrka (golman Srđan Mrkušić) svaki put odbranio - sećao se Rajko Mitić.

Samo tri kola pre kraja, zagrebački Dinamo bio je nadomak osvajanja titule, pošto je imao pet bodova više od Crvene zvezde. Na „Maksimiru“ su bili toliko sigurni da će Velfl, Cimermančić, Lipošinović, Horvat, Željko Čajkovski i društvo na kraju biti prvi, da su za sve igrače i trenere naručili skupe, moderne ručne časovnike. Čekala se samo potvrda, pa da na njima izgraviraju posvete.

Niko među „modrima“ nije paničio kad ih je Sarajevo, predvođeno Lavom Mantulom, neočekivano savladalo sa 3:1. A u pretposlednjem kolu Zvezda je došla Dinamu na noge i pogotkom Koste Tomaševića u finišu slavila sa 2:1.

- Prišli smo Zagrepčanima na bod, ali ni tada se nismo previše nadali. Ta pobeda nam je bila više kao neka satisfakcija za izgubljenu trku. Dinamu je ostalo, činilo se, lako gostovanje u Beogradu protiv BSK-a - pričao je Tihomir Bata Ognjanov, sjajno desno krilo i član čuvenog olimpijskog tima iz Helsinkija.

Večiti derbi 1951. godine

Alo! Arhiva Borba

Večiti derbi 1951. godine, Foto: Arhiva Borba

Ali dogodilo se čudo. Taj meč je završen nerešeno - 2:2 i Zvezda je dobila šansu, minimalnu, ali šansu, da iz petog pokušaja najzad postane prvak države.

Pročitajte još:

- Da bi se to desilo, bilo je potrebno da pobedimo Partizan tačno sa 2:0 jer bismo tada, kako su pedantni matematičari izračunali, prestigli Dinamo za koeficijent od 0,0012 procenata - sećao se Ognjanov.

Valokove šanse

I rasni golgeter Marko Valok nebrojeno puta je evocirao uspomene na ovu utakmicu.

- Imao sam nekoliko šansi, ali je golman Mrkušić bio prosto nesavladiv - pričao je Valok.

- Neki su kasnije pričali da namerno nismo hteli da pobedimo, ali to nije istina. U naše vreme tako nešto bilo je nezamislivo. Kad dođe derbi, nije nas zanimalo ko je prvi, već samo da pobedimo Zvezdu - tvrdio je on

Rajko Mitić, kapiten i prva Zvezdina zvezda, dodatno je objasnio računicu:

- Da je Partizan dao samo jedan gol, mi bismo morali da pobedimo čak sa 6:1.

Pred Mitićem i drugovima bila je gotovo nemoguća misija. Tim pre što je Partizan imao moćan tim, koji je u prethodnih devet derbija pobedio čak pet puta.

I Bobek na slavlju

Za sadašnje igrače, a još manje navijače Zvezde i Partizana, druženje sa pripadnikom suprotnog tabora predstavlja smrtni greh. A nekad je to bilo sasvim normalno, fer i sportski. Prvi koji je Zvezdi čestitao titulu i čak došao na njihovu slavljeničku večeru bio je Stjepan Bobek, legendarni kapiten Partizana.

Osvanuo je i taj 4. novembar 1951. godine. Prema stadionu CDJA čitavog dana slivale su se reke ljudi. Tačno 55.000 srećnika našlo se na borilištu, dok su hiljade ostale bez karte, pred kapijama.

- Partizan je igrao rasterećeno, ali tada je bio najopasniji. Za nas nije bilo izbora. Zaigrali smo na sve ili ništa i to nam se isplatilo pred kraj poluvremena, kada je Kosta Tomašević iz mrtvog ugla raspalio po lopti i prevario Šoštarića. Na stadionu je nastao pravi haos, svi su čekali naš drugi gol...

Večiti derbi 1951. godine

Alo! Arhiva Borba

Večiti derbi 1951. godine, Foto: Arhiva Borba

Posle jednog sata igre, Mitić je poslao loptu u polje, Živanović je stigao pre svih, usledio je poluvolej i Šoštarić je opet vadio loptu iz mreže.

- Skakali smo od radosti, grlili se, ali... Do kraja je ostalo još dosta, a Partizan je napadao. Srce mi se steglo kad je Bobek dva minuta pre kraja izašao sam pred Mrkušića i - tukao pravo u njega. Mnogi od nas su tada pomislili - bolje da je Dinamo pobedio Sarajevo, pa da je sve gotovo, nego da se ovako nerviramo, da smo na korak do cilja i da onda sve izgubimo - mnogo puta je film sa te utakmice vrteo legendarni Rajko Mitić.

C. zvezda 2

Partizan 0

Strelci: Tomašević u 42. i Živanović u 66. minutu. Stadion Centralnog doma Jugoslovenske armije. Gledalaca: 55.000. Sudija: Vasa Stefanović. C. ZVEZDA: Mrkušić, Tadić, Zvekanović, Palfi, Diskić, Đajić, Ognjanov, Mitić, Tomašević, Živanović, Vukosavljević. PARTIZAN: Šoštarić, Lazarević, Čolić, Jakovetić, Jovanović, Belin, Valok, Z. Čajkovski, Bobek, Atanacković, Herceg.

Još minut, još sekund i - kraj.

- Navijači su utrčali u teren, trčali prema nama, podigli nas na ruke i, onako u opremi, izneli sa stadiona. Mene su nosali preko Terazija sve do kuće, a zatim nastavili slavlje do duboko u noć - pričao je Bata Ognjanov o toj prvoj, istorijskoj tituli Crvene zvezde, koja je osvojena na današnji dan pre tačno 68 godina.

BONUS VIDEO: Filip Stevanović: Za ovo sam radio od prvog treninga, želim još mnogo utakmica u dresu Partizana