Nani
Tanjug
Nani

Tanjug

Nani, Foto: Tanjug

Portugalski fudbaler, Luis Nani je danas milioner i uživa u luksuzu, što je potpuna suprotnost njegovog detinjstva.

Njegov život uopšte nije bio lak:

"Cela priča je počela jer smo gladovali. Jednog dana sam se kao dete postao ubeđen da je Bog izabrao mene da budem fudbaler. Živeo sam sa majkom i osmoro braće i sestara u kući koja je imala rupe u podu iz koje su izlazili pacovi i gušteri. Nismo imali šta da jedemo, borili smo se za svoje živote. Ali onda je jedan od braće došao na ideju kako možemo da jedemo besplatno!" - započeo je Nani.

Sa svojom porodicom je živeo u drvenoj kući, a kad bi padala kiša oni bi krov pokrivali plastikom.

Kada je njegov otac konačno skupio novca da napravi bolju koću, zapalio je na Zelenortska Ostrva i nije se vraćao.

"Voleo sam ga previše da bih bio besan na njega, ali njegovo odsustvo je mojoj majci prilično otežalo sve. Četiri ćerke i pet sinova, od kojih sam bio najmlađi, brinula je o svima. Radila je sve da bi nas prehranila. Pevala je, radila je u restoranu i čak i u vatrogasnoj stanici".

NAJČITANIJE

Sa životom su morali da nastave:

"Posle nekoliko godina upoznala je novog čoveka, koji nije hteo da živimo u našoj kući, nego njegovoj, a ona je bila mnogo gora. Uselili smo se i nas desetoro je delilo jedno kupatilo, jednu dnevnu sobu, jednu kuhinju i kupatilo. Morao sam da spavam na kauču. Ubrzo sam se navikao na pacove i guštere. Ali jedina stvar na koju nikad ne možete da se naviknete je glad!"

Teško mu je da objasni glad: 

"Svi kažu "pogledajte jadnu decu u Africi", ali ne urade mnogo toga. Ko je osetio glad, toliko da vam usta budu suva, stomak vrišti, a telo bude toliko slabo da ne moćete ništa da radite tada, on zna o čemu pričam" - otkriva Nani!

Nani

(AP Photo/John Raoux)

Nani, Foto: (AP Photo/John Raoux)

Pojasnio je kakva je to ideja koju je smislio njegov brat, a tiče se hrane: 

"Jednog dana je moj brat dobio ideju, mislim da sam imao deset godina. On je pet godina stariji. Pitao me je "zašto ne odemo u bogati deo Lisabona i tražimo hranu?". Ja nisam bio siguran, ali Paulo je znao da će oni imati višak hrane i bio sam zapanjen. Davali su nam krekere, supu, hleb, kupovali nam hranu. Čak smo stekli i prijatelje. Mislim da smo im se dopali jer nismo krali, nego smo bili iskreni. Jednog dana dok smo igrali fudbal Paulo je ušao u "Pica Hat" i tražio picu, rekli su da nemaju, ali nas je jedna žena dozvala i dala nam. Kakav ukus! Ljudi će misliti da preterujem, ali garantujem vam da i dan danas mogu da osetim ukus te pice. Žena nas je pitala šta radimo i rekli smo da igramo fudbal, pa nas je pozvala da dođemo i sutradan" - otkrio je Nani, koji je uz pomoć picerije došao do prvog kluba:

"Gledala nas je dok igramo fudbal i rekla nam "slušajte, imam jednog prijatelja, profesionalnog fudbalera. Možda može da vam pomogne". Taj prijatelj je bio Marko Aurelio. I tako smo tražili picu, a dobili probu u jednom od najboljih klubova u Portugalu"

Nani sad ima 33 godine i igra za Orlando. Nastupao je Junajted, Sporting, Fenerbahče i Valensiju! Sa Portugalom je osvojio Evropsko prvenstvo i Ligu nacija!

PROČITAJTE JOŠ: