Liga šampiona trofej
Tanjug Valentin Flauraud
Liga šampiona trofej

Tanjug Valentin Flauraud

Liga šampiona trofej, Foto: Tanjug Valentin Flauraud

Konačno je odlučeno kako će izgledati Liga šampiona od sezone 2024/25. Sve je dogovoreno, ostalo je još samo da se ozvaniči i objavi, što će se desiti do kraja nedelje, tvrdi poznati francuski sportski novinar Pjer Rondo. U novoformiranoj Ligi šampiona igraće čak 36 klubova, a neće biti grupne faze?! Predstavnici UEFA, klubova i sindikata igrača su napravili dogovor o promeni sistema takmičenja, čime je konačno stavljena tačna na višemesečno nagađanje o reformi Lige šampiona.

Šta mislite o najavljenom novom sistemu takmičenja?

 

Predloga je bilo mnogo, ali je na kraju pobedio ovaj - u grupnoj fazi igraće 36 klubova, a igraće se 10 kola po švajcarskom sistemu, što znači da će se parovi za narednu rundu određivati pred svako kolo, a žreb će biti takav da će se gledati da što više mečeva međusobno odigraju klubovi iz gornjeg dela tabele.

Osam prvoplasiranih će direktno u osminu finala, dok će u baraž za plasman među 16 najboljih međusobno igrati klubovi od 9. do 24. pozicije. Još nije definisano, ali će najverovatnije klubovi od 25. do 32. mesta u nokaut fazu Lige Evrope, dok će najgora četiri okončati evropsku sezonu. 

Od detalja je ostalo još da se utakači ko koliko ima predstavnika u eliti, a pretpostavlja se da će četiri najjače lige umesto dosadašnja četiri imati po pet predstavnika, što znači da će iz Engleske, Italije, Španije i Nemačke stići više od polovine učesnika Lige šampiona. Francuska će imati tri predstavnika, dok će u elitu i šampioni država od šestog do 13. mesta na UEFA rang listi. Preostalih šest mesta će biti dodeljena kroz kvalifikacije, tri klubovima koji nisu šampioni, iz liga do 15. mesta na rang listi, dok će preostala tri biti za šampione koji su ispod m15 mesta, koji će igrati gusto sito kvalifikacija, a to se trenutno odnosi i na Srbiju.  Ovo oko raspodele broja mesta u eliti još nije definitivno, ali prema najavama će izgledati baš ovako kako je i napisano.  

PROČITAJTE JOŠ: