UEFA
EPA/Laurent Gillieron
UEFA

EPA/Laurent Gillieron

UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Ako pauza ne bude duga i sezone se nastave početkom aprila, onda će verovatno sve biti gotovo na vreme. Francuski L'ekip je objavio da je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin predložio da se u završnici Lige šampiona igra samo po jedna utakmica. To znači da se jedne srede (ili utorak i sreda) igraju preostali revanš mečevi osmine finala, i po jedna utakmica u četvrtfinalu i polufinalu. To su četiri termina i na taj način bi se pomoglo i nacionalnim ligama da po ubrzanom sistemu, tokom nedelje u vanrednim kolima, završe sezonu.

Kao što je poznato, neće biti ni baraž mečeva za odlazak na Evropsko prvenstvo, a ovih dana deluje nemoguće da takmičenje počne u Rimu 12. juna i da na utakmici Italija – Turska bude 80.000 navijača. Sastanak koji UEFA organizuje u utorak sa predstavnicima 55 nacionalnih saveza verovatno će dati odgovore na neka pitanja.

A šta ako situacija bude takva, da se prekinute lige ne nastave? Kako onda proglasiti prvake,timove koji idu u evrokupove, ispadaju iz lige, ulaze u viši rang... 

Ljorente, Atletiko - Liverpul

AP/Jon Super

Ljorente, Atletiko - Liverpul, Foto: AP/Jon Super

Navijači Liverpula strepe da čak i ove sezone možda ostanu bez titule ako se sezona poništi ili jednostavno ne računa. Ima i takvih predloga jer Premijer liga nema pravilo šta se radi u ovakvim situacijama. Iz Bajerna su već saopštili da ne žele da budu proglašeni prvacima ako se sezona ne nastavi. Teško da bi iko na svetu osporio da je Liverpul novi prvak Engleske jer ima 25 bodova prednosti, ali kako rešiti pitanje prvaka u Italiji (Juventus 63, Lacio 62...), Španiji (Barselona 58, Real 56...).

U Španiji ima još 11 kola do kraja lige, u Engleskoj devet ili deset... Kako rešiti plasman u evrokupove i ispadanje u niži i plasman u viši rang? Da li će sastanak u utorak koji organizuje UEFA dati odgovor na bar neka pitanja? Ovo jeste situacija bez presedana u modernom fudbalu (i sportu uopšte) i ne postoje dobra rešenja, već samo malo manje ili više loša.

Da li postoji mogućnost odigravanja nekakvih doigravanja ili da se samo uzme trenutno stanje na tabeli i da se tako završe lige?

Kada bismo uzeli trenutno stanje na tabeli, Liverpul bi bio šampion Engleske, PSŽ Francuske, Bajern Nemačke, Lacio Italije, Barselona Španije, Zenit Rusije, Trabzon Turske, Ajaks Holandije, Crvena zvezda Srbije...

LASK bi bio šampion Austrije, a Sent Galen Švajcarske, što bi bila prava osveženja.

Kako bi onda izgledala najveća takmičenja u sezoni 2020/21?

Crvena zvezda - Bajern Minhen

AP Darko Vojinovic

Crvena zvezda - Bajern Minhen, Foto: AP Darko Vojinovic

Po trenutnim pozicijama, Engleska bi u Ligu šampiona poslala Liverpul, Lester, Čelsi i Mančester junajted (Mančester siti je suspendovan), Španija Barselonu, Real Madrid, Sevilju i Sosijedad, Italija Juventus, Lacio, Inter i Atalantu, Nemačka Bajern, Borusiju Dortmund, Lajpcig i Menhengladbah, dok bi iz Francuske išli PSŽ, Marsej i Ren.

Rusija bi dala Zenit i Krasnodar, Portugal Porto, Belgija Klub Briž, Ukrajina Šahtjor, Turska Trabzon i Holandija Ajaks.

To bi bili direktni učesnici, dok bi sigurni u plej-ofu bili Slavija Prag iz Češke i LASK iz Austrije.

U trećem kolu kvalifikacija igrali bi Rostov, Benfika, Gent, Olimpijakos, Bašakšehir, AZ Alkmar i Dinamo Kijev.

U drugom kolu kvalifikacija našli bi se Crvena zvezda, PAOK, Dinamo Zagreb, Rijeka, Sent Galen, Salcburg, Plzenj, Midtjiland i Omonija.

Od prvog kruga kvalifikacija išli bi Seltik, Molde, Astana, Legija, Karabag, Dinamo Brest, Makabi Tel Aviv, Kluž, Slovan Bratislava, Ludogorec, Jurgorden, Ferencvaroš, Vardar, Šerif Tiraspolj, Olimpija Ljubljana, Dandalk, Rejkjavik, KUPS, Tirana, Suduva, Riga, Sarajevo, Ararat, Fola Eš, Flora Talin, Dinamo Tbilisi, Florijana, Konas Ki, Klaasvik, Europa i Budućnost iz Podgorice.

Što se tiče Lige Evrope, Vulverhempton i Šefild Junajted bi išli iz Engleske, Hetafe, Atletiko Madrid i Atletik Bilbao iz Španije, Lil i Rems iz Francuske, Roma i Napoli iz Italije, a Leverkuzen i Šalke iz Nemačke.

Srbiju bi u kvalifikacijama predstavljali Partizan, Vojvodina i TSC Bačka Topola.

Mora se razmotriti i činjenica da se neke ekipe i dalje takmiče u Ligi šampiona, a da na tabeli domaćeg prvenstva nisu na poziciji koja vodi direktno ili u kvalifikacije, pa da bi eventualnim osvajanjem iste mogli da dobiju mesto u najelitnijem takmičenju. To su Atletiko Madrid, Lion i Napoli.

Takođe, šampion Lige Evrope bi išao u Ligu šampiona, a tu imamo Romu, Vulverhempton, Ajntraht Frankfurt, Bazel, Leverkuzen, Volfsburg... Te ekipe po pozicijama nisu na mestu koje vodi u LŠ.

Sve u svemu, rešenja je mnogo, nijedno nije savršeno, ni blizu, ali čelni ljudi će morati da prelome u narednim nedeljama šta dalje. 

Komentari (1)

Kockar

13.03.2020 19:37

Pa ako se ne nastavi ovi sto I'm dugujem pare mogu da se oproste od istih .