Marko Grujić
EPA/Hayoung Jeon
Marko Grujić

EPA/Hayoung Jeon

Marko Grujić, Foto: EPA/Hayoung Jeon

Bajaga je pevao „ni na nebu, ni na zemlji“, a Marko Grujić dominira na terenu, ali i u vazduhu. Mnogi će se iznenaditi, ali potencijalni reprezentativac Srbije najuspešniji je fudbaler Bundeslige u vazdušnim duelima. Dobio ih je u 66,4 odsto slučajeva!

Rezultat je za mnoge iznenađenje jer srpski fudbaleri su po svemu poznati osim po duel igri?

- U osnovi iznenađenje, ali i potvrda da uvek maksimalno treba ulaziti u duele. Uostalom, samo tako može da se igra u savremenom fudbalu - kaže za „Alo!“ Marko Grujić.

Čekam Klopov mig

Liverpul je stalna tema?

- Jeste i nije. Imam čvrst ugovor, prate me, u stalnom smo kontaktu. U tako velikom klubu najpre moraju da se reše balasta, pa tek onda da vide šta i kako s pozajmljenim fudbalerima. Klop me ima na umu i to je u ovom trenutku dovoljno - jasan je Grujić.

Analizu je predstavio institut CIES koji se bavi fudbalskim istraživanjima?

- Podatak vredan pažnje pošto su prekidi i skok igra među sve važnijim faktorima u fudbalu. Herta bazira igru na mom skoku kada nas pritisnu visokim presingom, pa moramo da reagujemo dugim loptama. Tada je moj zadatak da ih, posle skoka, prosledim saigračima.

U konkurenciji je malo veznih fudbalera?

- Meni je skok igra oduvek bila adut. Zbog visine od 190 centimetara, čitanja igre i dobrog postavljanja, skočnosti. Verujem da će biti još više golova, naročito glavom.

Bruno Labadija je doneo preporod?

- Sjajan potez uprave. Iskusan trener, ume da priđe igraču. Ustalio je tim, dobro nam ide i ako pregrmimo gostovanje u Dortmundu, ozbiljno ćemo se uključiti u borbu za Ligu Evrope. Pre njega borili smo se za opstanak i to dovoljno govori o kakvom treneru je reč.

Top 5

Grujić (Herta) 66,4% (85)

Humels (Dortmund) 66,1% (80)

Dost (Ajntraht) 64,4% (96)

Koh (Frajburg) 62,0% (101)

S. Bender (Bajer L) 60,4% (96)

NAPOMENA: prva kolona je uspešnost u procentima, a druga broj duela

Vaša statistika je impresivna?

- Podigao sam formu pod komandom Labadije. Imam skoro 80 odsto tačnih pasova, dobio sam osam vazdušnih duela protiv Augzburga, pretrčao preko 12 kilometara, sjajna je statistika u sprintu, pet puta sam dobro intervenisao.