Miroslav Tanjga
EPA-EFE/ALESSIO MARINI
Miroslav Tanjga

EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Miroslav Tanjga, Foto: EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Trebalo je juče da se vratim u Italiju, ali je odluka o prolongiranju povratka treninzima s 11. na 18. maj odložila moj put. Idem tamo u ponedeljak.

Miroslav Tanjga, kum i najbliži saradnik šefa stručnog štaba Bolonje Siniše Mihajlovića, kaže ovo u razgovoru za „Alo!“ dan pošto je s Apenina stigla vest da će profesionalni sport praktično oživeti 18. maja.

- Putovaću 4. maja, jer moram da budem dve nedelje u izolaciji pre nastavka sezone - dodaje pomoćni trener Bolonje iz svog novosadskog doma.

Na vezi ste sa Sinišom, kako je on?

- Odlično. Stabilizovao se, nema problema, već je stekao imunitet. Naravno, preventivno ne izlazi iz kuće, a ni njegova porodica. Paze se, uostalom svi treba to da radimo.

Klop čestitao Uskrs

Miroslav Tanjga i Jirgen Klop, krajem devedesetih saigrači u Majncu, i danas su u kontaktu.

- Razmenili smo poruke za Uskrs, čestitali jedan drugom. Ni tamo kod njega u Engleskoj još nije načisto da li će se igrati. Zamislite da ponište prvenstvo, a Liverpul nadomak titule. Kakvai bi to tuga bila...

Dakle, igraće se „kalčo“?

- Što bi rekli naši ljudi, sve je još u magli. Ko zna šta će biti posle 18. maja. I sada ima klubova, Torino, Breša, Sampdorija, koji se zalažu da se prvenstvo ne nastavi, da se proglasi prvak, da niko ne ispadne a da uđu dva prvoplasirana iz Serije B. Međutim, zbog TV-prava, a to je veliki novac bez kojeg bi neki klubovi propali, mislim da će morati da se odigra do kraja.

Uz kakve mere zaštite?

- Najpre, trening centri moraju da se dezinfikuju nekoliko dana pre ulaska ekipa, što uopšte nije mali izdatak, koštaće oko 150.000 evra. Igrači će trenirati u grupama po petorica-šestorica, tuširaće se naizmenično... Ma ima 100 pravila koja će morati da se poštuju.

Kao i ono najgore - da se igra bez publike...

- To je katastrofa. Pa nama na treninge dolazi po 500-600 ljudi, a zamislite utakmice bez publike. Stvarno bezveze.

Očekuju li navijači da Bolonja izbori plasman u Evropu?

- Ako se ukaže prilika, zašto da je ne iskoristimo, ali, realno, niko sada o tome ne razmišlja kao o cilju. Igrači će se vratiti treninzima posle dva meseca rada u zatvorenom, treba vremena da uđu u formu, biće verovatno povreda, ne samo kod nas, već i u drugim timovima... Čini mi se da će glavni cilj za sve biti da se završi prvenstvo - poručuje Miroslav Tanjga.

Vojvodina mora da bude prvak

Nekadašnji prvak Jugoslavije s Vojvodinom (sezona 1988/89) smatra da šampionski lovor mora da dođe u Novi Sad.

- Pratim Vojvodinu, to je moj klub. Želim joj od srca da ponovo bude prvak države. Jednog dana to će se desiti, mora. U interesu i Zvezde i Partizana je da postoji treći klub koji će se pitati za titulu, i ne samo treći. Bila bi interesantnija liga, a ne da gledamo dvoboj za prvo mesto, a da se ostali ništa ne pitaju.