Stefan Živković branio je boje i čačanskog Borca
Aleksandar Dimitrijević
Živković i Maslać brane boje kazahstanskog Irtiša

Facebook

Živković i Maslać brane boje kazahstanskog Irtiša, Foto: Facebook

Do pre nekoliko godina Kazahstan nam je bila fudbalski nedokučiva zemlja. Ova bivša sovjetska država i fudbal nekako nisu išli zajedno. No, u poslednjih nekoliko godina, sve nam je zanimljivija, pošto su naši igrači preplavili Kazahstan i pretvorili ga u srpsku koloniju.

Mnogo klubova ima po jednog, pojedini dvojicu, a retki i trojicu fudbalera iz Srbije. Primer ovog poslednjeg je rival Crvene zvezde u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Irtiš na platnom spisku ima "starosedeoca" Stefana Živkovića i "guštere" Marija Maslaća i Miloša Stamenkovića, koji su ovog leta pojačali klub iz Pavlodara.

Prijateljstvo još iz vremena dok su obojica branili boje čačanskog Borca nije iščezlo, a fudbalska sudbina rekla je da Živković i Maslać ponovo zaigraju za isti klub, ovog puta na više od 5.000 kilometara daleko od domovine.

Srpska defanzivna veza najzaslužnija je za eliminaciju Dunav Rusea i zakazivanje okršaja sa Zvezdom. Stefan Živković je centrirao Maslaću za prvi gol u Bugarskoj, koji je bio nagoveštaj plasmana u narednu rundu, a bivši levi bek Čukaričkog istakao je za "Alo!" da će njih dvojica pokušati da učine nešto slično i protiv Zvezde, kao i to da sreća na žrebu nije bila na strani njegovog kluba.

- Mogli smo da izvučemo nekog lakšeg. Zvezda je klub sa velikom tradicijom i objektivno, daleko je zvučnije ime od Irtiša. Imaju odlične igrače, pre svega Boaćija koji non stop daje golove, ali ni on to ne bi mogao da čini bez pomoći ostatka ekipe. Dakle, svi su uigrani, a remi sa Florijanom nije pravo merilo njihovog kvaliteta, pošto su meč rešili još u Beogradu, tako da im nije bilo potrebno da po svaku cenu jure rezultat - rekao je Živković, koji je na naše pitanje da li bi on i Maslać mogli da ponove akciju i gol koja bi ličila na ono što smo videli u Bugarskoj, bio i te kako obazriv.

- Drago mi je zbog tog Maslaćevog gola. To mu je prvi u klubu otkad je došao, dok je meni to bila ko zna koja asistencija. Više sam se obradovao njegovom pogotku nego mom nameštanju tog gola. Trudićemo se kum i ja da i protiv Zvezde učinimo nešto slično, ali očekuje nas daleko ozbiljniji rival.

Živković je govorio i o tome šta bi moglo da bude na strani Irtiša, odnosno koji faktori bi osim igre njegove ekipe, dodatno mogli da osujete Zvezdu u nameri da se domogne treće runde kvalifikacija.

Stefan Živković branio je boje i čačanskog Borca

Aleksandar Dimitrijević

Stefan Živković branio je boje i čačanskog Borca, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Odgovara nam što prvi meč igramo kod kuće pošto će oni morati da "prežive" osam sati putovanja, što su do sada retko činili. Zaista je naporan put od Beograda do Pavlodara. Do Kine se odavde bukvalno stigne za tri sata, ali do Srbije mora dva puta da se preseda. Takođe, igraćemo na veštačkoj travi koja svakako nama više odgovara. Zvezda nema priliku redovno da igra na takvoj podlozi - istakao je levonogi fudbaler i dodao da je kao klinac bio privržen crveno-beloj boji, ali da ukoliko mu se ukaže prilika, neće imati milosti prema nekada voljenom klubu.

- Ranije sam voleo Zvezdu. Sada sam profesionalac koji obavlja svoj posao i na osnovu toga zarađuje. Neće mi biti problem da dam gol ili udelim poneku asistenciju protiv crveno-belih.

A Stefan to ume odlično da učini. Ljubitelji domaćeg fudbala zapamtili su njegove prekide u dresu čačanskog Borca, kasnije Čukaričkog, pa i u timu Hajduka sa Liona, koji je bio njegova odskočna daska za dalju karijeru.

- Ja sam zaudžen za izvođenje penala i većine prekida u timu. Definitivno ću šutirati jedanaesterac ukoliko ga bude bilo, kao i prekide koji odgovaraju levaku - tvrdi Živković.

Bombarder koji brani boje kluba iz južnih krajeva Sibira takođe je govorio generalno o fudbalu i njegovoj ekspanziji u Kazahstanu.

- Liga je znatno jača od srpske jer se ulaže dosta para, a naročito pomažu prosečne klubove i čine ih jačim. Poređenja radi, Zvezda ima neuporedivo veći budžet od nas i drugih ovdašnjih timova, ali zato ostali klubovi u Srbiji nemaju finansijskih sredstava. Ovde je to drugačije. To je i vratilo publiku na stadione širom zemlje - kaže Živković.

Kada je u pitanju život u ovoj zemlji, naš internacionalac je podelio zanimljive podatke koje mnogi nisu znali.

- Standard je ovde odličan. Dosta se zarađuje, a malo troši. Većinu novca koji zaradiš uspeš da sačuvaš, a da pritom ne štediš mnogo. Takođe ima puno Srba u Kazahstanu, ne samo što se fudbala tiče, nego i inače. Recimo ovde u Palvodaru, luksuzni hotel u centru grada drži naš zemljak, a šef kuhinje je isto Srbin. Baš nas ima - kroz osmeh zaključuje Stefan Živković.