Kristijano Ronaldo
EPA/Ettore Ferrari
Kristijano Ronaldo

EPA/Ettore Ferrari

Kristijano Ronaldo, Foto: EPA/Ettore Ferrari

Najbolji sportisti sveta moraju da rade svakodnevno kako bi bili u top formi da bi na terenu pokazali ono za šta su plaćeni!

Jedna od najvažnijih stvari za svakog sportistu je dobar san, a Kristijan Ronaldo koristi sličnu formu kakvu je koristio i Nikola Tesla!

Naime, Nik Litlehales je lični trener Portugalca, a angažovan je još u doba kada je Ronaldo igrao za Real, a kada ga je trenirao Karlo Anćeloti!

"Stajao sam na ivici terena za trening, pričao s osobljem Reala, kad je dotrčao Ronaldo. Trenirao je ceo dan i čovek bi očekivao da nakon toga otrči u svlačionicu na tuširanje. On je pitao o čemu smo razgovarali. Zanimalo ga je šta se događa jer je uvek ulagao u sebe. Radeći s njim uočio sam da ga ni najmanje ne zanimaju uobičajene dijete niti kopiranje drugih. Jedino što ga zanima je: da li to funkcioniše na njemu"

Lithales mu je pripremio raspored spavanja koji savetuje svima:spavanje u fetalnom položaju, u čistoj posteljini, ugašenog telefona, TV-a i svih ekrana najmanje već sat i po pre odlaska na spavanje. Osim toga, preporučuje spavanje na madracu od pametne pene debljine 10 centimetara i spavanje – pet puta po 90 minuta.

On ističe da tradicionalnih osam sati zdravog neprekidnog sna ne predstavlja preporučljivu formulu, već smatra da takav ritam narušava prirodni ritam.

Vrlo zanimljivo, sličnu formulu za savršen san svojevremeno je primenjivao i Nikola Tesla. Kod njega je doduše reč o asketskoj verziji - četiri puta po 45 minuta. Tesla je poseban slučaj i pronašao je individualnu formulu koja najbolje pristaje upravo njemu.

PROČITAJTE JOŠ: