Kristijano Ronaldo
EPA/DiogoPintofpfho
Kristijano Ronaldo

EPA/DiogoPintofpfho

Kristijano Ronaldo, Foto: EPA/DiogoPintofpfho

Kristijano Ronaldo je posebna ličnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim - ljudi ga ili obožavaju ili ne vole. U prvu grupu spadaju oni koje se dive njegovom fudbalskom umeću, a u drugu oni kojima smeta njegova nadmenost i opsednutost izgledom.

Ipak, bez obzira na to u koju grupu spadate, morate ga poštovati, pre svega zbog njegovog dobrotvornog rada. Mnogi tvrde da je čovek sa najvećim srcem i to je mnogo puta i pokazao.

On je, odmah po izbijanju pandemije koronavirusa u martu, zajedno sa svojim agentom Horheom Mendešom donirao bolnicama u Portu i Lisabonu preko milion evra za kupovinu respiratora i opremanje odeljenja intenzivne nege.

Kristijano Ronaldo

EPA/ClaudioPeri

Kristijano Ronaldo, Foto: EPA/ClaudioPeri

I ne samo to. Njegov saigrač iz reprezentacije Bernardo Silva otkrio je javnosti da je polovinu bonusa za plasman Portugala na EP 2020 odmah dao za pomoć u borbi protiv kovida-19, čime je podstakao i ostale iz nacionalnog tima da učine isto.

Nema tetovaže jer redovno daje krv

Ronaldo nema nijednu tetovažu, i to samo iz jednog razloga - jer je redovan davalac krvi. I ne samo to - donirao je i koštanu srž. Učinio je to prvi put za sina španskog igrača Karlosa Martineza, a onda još nekoliko puta.

- Mnogi misle da je to teško uraditi i da je bolno, ali to je zabluda. To nije ništa strašnije od vađenja krvi - poručio je jednom prilikom.

Najviše za decu

Odrastao u siromaštvu, još kao dečak zaljubljen u fudbalsku igru, zacrtao je da će kada postane bogat i slavan nesebično pomagati svima kojima je pomoć potrebna. I to obećanje ispunjava.

Napojnica od koje boli glava

Najbolji portugalski fudbaler se nekoliko puta odmarao u luksuznom odmaralištu u oblasti Kosta Navarino na jugu Grčke. Ljubazni domaćini trudili su se svaki put da zaštite Ronalda i njegovu porodicu od očiju javnosti. Slavni fudbaler je veoma cenio to što je imao mir i privatnost, pa je prošle godine nakon odlaska ostavio napojnicu od 22.500 evra kao specijalnu zahvalnicu za deset zaposlenih koji su učinili da se oseća kao kod kuće.

Poznato je da je 2011. kada je dobio Zlatnu kopačku odlučio da ne zadrži taj trofej, već ga proda u humanitarne svrhe. Neočekivano, na aukciji u Londonu ta nagrada prodata je za 1,35 miliona evra i sva sredstva otišla su za izgradnju škola u ratom zahvaćenoj Gazi. To je uradio i 2013. godine, kada je ponovo dobio istu nagradu, i tada je za dečju fondaciju „Make a wish“ prikupljeno 595.000 evra. Iste godine, nagradu od 100.000 evra koju je dobio kao član UEFA tima godine poklonio je Crvenom krstu, a pre šest godina, kada je sa Real Madridom osvojio trofej Lige šampiona, bonus od 505.000 evra uplatio je na račune tri dobrotvorne organizacije čiji je ambasador - UNICEF, World Vision i Save the Children. Tada je, i zahvaljujući učešću u video-izazovu Ice Bucket Challenge, prikupio stotine miliona evra takođe za pomoć deci, a 2016. snimio je specijalnu poruku za mališane pogođenu sirijskim sukobom koje je nazvao pravim herojima, a potom im preko jedne od humanitarnih organizacija uplatio donaciju čiji iznos nije želeo da obelodani.

Novčano je pomogao i žrtvama zemljotresa u Nepalu 2015. godine, i to nezvanično sa oko pet miliona evra, ali i centru za lečenje karcinoma u rodnom Portugalu, gde je pacijent bila i njegova majka Dolores 2007. godine.

Kristijano Ronaldo (Juventus)

AP/Andrew Medichini

Kristijano Ronaldo (Juventus), Foto: AP/Andrew Medichini

Specijalni pokloni za prijatelje

CR7 nije darežljiv samo prema nepoznatima, već i prema prijateljima. Svim svojim saigračima iz Real Madrida je 2014, nakon osvajanja čuvene decime, 10. trofeja Lige šampiona, poklonio satove, specijalno dizajnirane za tu priliku, u vrednosti od 6.000 evra.
Svom agentu, kojem je bio kum na venčanju, za svadbu je poklonio jedinstven poklon - ostrvo u Grčkoj. Nezvanično, to ga je koštalo 44 miliona evra.

Nije zaboravio besplatne pljeskavice

Najdirljiviji gest Ronaldo je napravio ubrzo pošto je zaradio prve velike novce u karijeri. Otkrio je da kao mališan često nije imao novac za hranu, ali su mu tri žene zaposlene u restoranu pored stadiona u Lisabonu uvek besplatno davale pljeskavice kada bi ih zamolio. Želeo je da im se zahvali posle mnogo godina, ali je uspeo da pronađe samo jednu, izvesnu Paulu Leku, koju je izveo na večeru u otmeni restoran.

Mnogo puta najmlađe navijače širom sveta ugostio je u Madridu, a posebno se izdvaja priča o pomoći devetogodišnjem Nuhazetu koji se dugo borio sa rakom. Portugalac je mališana iz Las Palmasa doveo na meč Reala 2012, gde je sa porodicom bio specijalni gost u loži „Santjago Bernabeua“, a potom je plaćao lekove za eksperimentalni tretman koji su stizali iz SAD i sve troškove lečenja u privatnom centru u Španiji. To je trajalo oko godinu dana, dok Nuhazet, nažalost, nije preminuo.

PROČITAJTE JOŠ: